
XML site haritası bir web sitesinin URL’lerinin tamamının liste halidir. Bu liste web sitelerinin düzenlenmesine, düzenli URL yapılarının oluşturmasına ve verilerin tanımlanmasına kolaylık sağlar. Web sitenizin arama motorları tarafından tarandığında kolayca görülebilmesi için XML site haritasına sahip olmak son derece önemlidir. Web sunucuna eklenen, düzgün yapıda URL’lerle oluşturmuş XML dosya formatındaki bir site haritası, Google, Bing gibi arama motorlarının bir sitenin içerisinde yapılan son değişimleri görmesi, SEO, (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu konusunda oldukça önemli bir noktadır. Arama Motoru Optimizasyonu, web sitesine gelen trafiği arttırmak ve web sitesinin arama sonuçlarındaki sıralamasını iyileştirmek için uygulanır, bu sebeple SEO çalışmalarının temeline XML site haritaları yerleştirilmelidir. Profesyonel SEO Danışmanlığı hizmeti alarak bu konuda web sitenizi arama motorları için iyileştirmek için bir adım atmış olacaksınız.
Sitemap.xml neden önemlidir?
Yüksek hacimli, medya zengini, derin mimarili, büyük web sitelerinin XML site haritalarının olması şarttır, ancak aslında her bir web sitesinin XML site haritası olması gerekmektedir. Sıklıkla yeni içerik paylaşılan, içerik düzenlenmesi yapılan blog sayfalarını düşünelim. Örneğin sitenize yeni içerik girdiniz ve Google’ın bu URL’yi kolayca tarayıp kullanıcılara arama sonuçlarında göstermesini istiyorsunuz. Bu durumu sağlayabilmek için, yeni içerik sayfanızın URL’ini XML site haritanızı Google’un aracı olan ve kısaca, web sitesi sahiplerinin Google arama sonuçlarındaki performanslarını ölçümleyebilmesini sağlayan Google Search Console’daki “Site Haritaları” bölümünden ekleyebilir, kontrolünü sağlayabilirsiniz. Bu sayede Google ve benzeri arama motorlarına bir yol haritası çizmiş olup, sitenizdeki önemli veya yeni verileri kolayca tanımlamış olursunuz.
XML site haritasına sahip olmanın önemli olduğu gibi tarih bilgisi (Lastmod) de arama motorlarının içeriğinizi hızlıca taramasında büyük rol oynar. Örneğin, bir site haritasında tarih değişikliği yapıldığında Google bunu görür, taranıp dizine eklenecek yeni içerik olduğunu anlar. Bu haritalara SEO’ya uygun sayfaları eklemek dikkat edilmesi gereken bir noktadır. XML site haritalarına, bir web sitesindeki her sayfayı dahil etmek şart değildir. Arama motorlarının odaklanılması istenilen, SEO uyumlu sayfaları XML haritasına eklemek daha verimli bir eylem olacaktır. Dizine eklenmesi istenilmeyen sayfalar “no index” etiketi ile belirtilebilir ancak Google’ın bu sayfaları dizine dahil etmeyeceğine dair bir garanti yoktur, haritaya dahil olmamış bir sayfayı URL yapısından tarama ihtimali hala mevcuttur.

sitemap xml
Sitemap.xml ve özellikleri nelerdir?
XML site haritaları maksimum 50.000 URL kapasitesindedir. Ayrıca sıkıştırılmış dosya boyutu 50 MB’e kadar çıkabilmektedir. Haritanın URL kapasitesi aşıldığında, birden fazla site haritası oluşturmanız gerekmektedir. Genellikle çok büyük web siteleri için kullanılan birden fazla XML site haritaları, tek bir XML site haritası dizin dosyası olarak düzenlenebilir.
XML site haritaları, statik ve dinamik olarak ikiye ayrılır. Sayfalar üstünde yapılan değişikliler statik haritalarda otomatik olarak güncellenmez, örneğin yukarıda bahsedilen “lastmod” değişikliğini manuel olarak yapılması gerekir. Dinamik hazırlanmış haritalarda ise yapılan değişiklikler sunucular tarafından otomatik olarak güncellenir. Bu yüzden bu site haritalarını dinamik olarak hazırlamakta fayda vardır.
Arama motorları XML site haritası sahibi olmayan siteleri görebilir ancak bu haritaya sahip sitelerin arama sonuçlarında iyi performans gösterme ihtimali kesinlikle daha yüksektir. Yukarıda bahsettiğimiz bazı kriterlere önem gösterildiğinde bu ihtimal daha da yükselecektir.
İyi bir sitemap nasıl olur?
Başlangıçta web sitenizin genel görünümünün kısa ve net olduğundan emin olmak gerekir. Arama motoru botlarının, web sitesini incelemelerini kolaylaştıracak bir site haritası oluşturduğunuzdan da emin olun. Web site içerisindeki sayfaların tümünü gösteren text link eklemeye özen gösterin. Web site ziyaretçilerinizin aradıkları içeriği kolayca, nerede bulabileceklerini gösterin. İlgili web sayfasını gösteren bağlantının metin içeriğinde anahtar kelimelere yer verin. Ana sayfa üzerindeki sitemap’e link ekleyebilir, böylece arama motoru botlarının doğru sonuçları almasını kolaylaştırır. Küçük bir web site sahibi iseniz, tüm sayfalarınıza sitemap ekleyebilirsiniz. Eğer büyük ve çok fazla veri olan bir web siteye sahipseniz, site hızınızı yavaşlatacaktır; bu durumda SEO çalışmasını kötü yönde etkileyecektir. (Bkz: SEO’da Site Hızının Önemi) Web sitesinde yapılan her değişiklik sonrası sitemap’in güncellenmesi gerektiğini de unutmamak gerekir. Sitemap ve SEO çalışması için tecrübeli kişilerden de destek alabilir, süreci daha etkili şekilde yönetebilirsiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 0 / 5. 0
Inolyzer Blog