
Google, dünyanın en çok kullanılan arama motorudur. Dijital alanda öne çıkmak, bilinir olmak için de arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) üst sıralarda yer almak istenir. Google Search Console, web sitenin Google aramalarındaki performansının nasıl olduğunu göstermeyi sağlar ve performansı artırmaya yarayacak yardımlarda bulunur.
Google Web Yöneticisi Araçları olarak da bilinen, ücretsiz kaynak Search Console; web sitelerinin nasıl tarandığını, dizine eklediğini ve arama sonucu olarak göründüğünü gösterir. Ayrıca, Google Search Console yapılan arama sonuçlarındaki sıralamayı izlemeye, sürdürmeye ve iyileştirmeye yardımcı olur.
Tüm bunlarla beraber arama sonuçlarının nasıl görüldüğü, sıralamalardaki yükselişi veya düşüşün sebepleri ve çözümleri hakkında fikirler veren birkaç araç daha içermektedir. Bu araçları kullanan profesyonel bir ekip ile çalışmak isterseniz SEO danışmanlığı tercih edebilirsiniz.
Google Search Console Neden Kullanılmalı?
Google Search Console, Google’ın web sitenizi bulabildiğini ve tarayabildiğini onaylayan bir araçtır. Dizine ekleme sorunlarını düzeltmeye ve yeni ya da güncellenmiş içeriklerin dizine eklenmesine yardımcı olacak çözümler sunar. Siteniz için Google Arama trafik verilerini görüntülemek aramalardaki görünme sıklıklarını, arama sorgularını ve ne sıklıkla tıklama alındığı gibi birçok veriyi sizinle paylaşır. Dizine ekleme, spam veya başka birçok sorunla karşılaşıldığında uyarı vererek, sizi bilgilendirir. Web sitenize hangi sitelerin bağlantı verdiğini görsterme; AMP, mobil uyumluluk ve diğer çeşitli arama özellikleriyle ilgili problemlerin giderilmesi gibi oldukça avantajlı özelliği bulunur. Web sitesini geliştirmek isteyenler, özellikle SEO çalışması yapanların kullanması gereken bir araçtır.
Google Search Console Nasıl Kullanılır?
Yapmanız gereken ilk şey Google hesabınız üzerinden, Google Search Console sayfasına gidip, oturum açmaktır. Adım adım Search Console kurulumu ve kullanımı:
1.Adım: Ekleme
Google Search Console’u kullanmaya başlamadan önce web site veya android uygulama gibi mülkleri eklemek gerekir. Anasayfanın üst tarafında bulunan “Özellik ekle” kısmında alan adı veya URL ön eki olarak karşınıza çıkacaktır, konsol üzerinden yöneteceğiniz mülkü buraya ekleyebilirsiniz.
2.Adım: Doğrulama
Doğrulama sayfası, bir dizi doğrulama seçeneği barındırır. Google genel olarak HTML dosyası yüklenmesini önerir. Ancak, alan adı sağlayıcısından oturum açma, Google Analytics veya Etiket Yöneticisi hesabı ile de doğrulama yapılabilir. HTML dosyası yükleme seçildiğinde, barındırma sağlayıcısına yüklenecek bir dosya elde edilir.
Web barındırma kontrol panelindeki dosya yöneticisini kullanarak, klasör alınabilir. WordPress tabanlı bir web sitesinde eğer Yoast SEO yüklüyse; HTML etiketinin eklenmesinin daha kolay yolu bulunur.
Google Search Console’da bulunan HTML etiketi seçeneğinden, “content=” ifadesinin ardından gelen kodu kopyalayın; Yoast kontrol paneline üzerinden Web Yöneticisi Araçları sekmesini tıklayın ve kodu uygun kutuya yapıştırın.
Google Search Console kontrol paneline dönerek, işlemi doğrulayın. Doğrulama gerçekleştiğinde yeşil renkte bir onay işareti görülür.
3.Adım: Google Analytics’e bağlayın
Web sitesi doğrulandıktan sonraki adım Search Console’u Analytics’e bağlamak olacaktır. İki hesabın bilgileri paylaşmasını sağlayan bu bağlama işlemi, analiz yapabilmek için daha fazla veri sunar.
Google Analytics sayfasında sol alt köşede yer alan ayarlar bölümüne gidin. Mülkteki ürün bağlantısından tüm ürünleri seçin, Search Console’a tıkladıktan sonra tüm mülkleriniz açılacaktır. Bu adımda, doğru mülkü seçmek gerekir. Bir sonraki ekranda Analytics profilinizi seçip, kaydetmeniz yeterli olacaktır.
4.Adım: Site haritası ekleyin
Search Console’un en önemli avantajlarından biri Google’ın web sitenizi nasıl taradığını göstermesidir. Bunu yapabilmek için Google tarafından desteklenen biçimlerden birine site haritası eklemek gerekir. WordPress tabanlı bir web sitede, yine Yoast SEO kullanılarak sitemap eklenebilir.
WordPress kontrol panelinde yer alan XML Site Haritaları bölümünden, site haritası işlevinin etkinleştirildiğinden emin olabilirsiniz. Search Console’a ekleyeceğiniz site haritasının URL’ini kopyalayıp; Google Search Console’daki site haritaları kısmına yapıştırmak yeterli olacaktır. Verileri görebilmek için sayfanın yeniden başlatılması gerekebilir.
5.Adım: URL’lerinizi Google’a gönderin
URL denetimi ya da Kapsam sayfası üzerinden, üst tarafta bulunan kutucuğa alan adının girilmesi yeterlidir. İşlem tamamlandığında, URL ve bağlantılı sayfalar Google’ın dizinine gönderildiğine dair bildirim gelir.
Google Search Console özellikle SEO çalışması yapan firmaların sıklıkla kullandığı araçlardan biri, hatta en önemlisidir. Web siteniz hakkında her türlü bilgiye ulaşmak için Search Console’u kullanabilir, dijital bilinirliğiniz artırmayı sağlayabilirsiniz. SEO Nedir neden gereklidir? yazımızı okudunuz mu?
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 0 / 5. 0
Inolyzer Blog