
Arama motoru optimizasyonu, internet üzerinde organik trafik elde etmek isteyen tüm işletmeler için oldukça büyük öneme sahiptir. SEO çalışmalarında Site içi çalışmalara da yer vererek, web sitenin arama motorlarına uyumlu olması sağlanır; buna da On Page SEO çalışması denir. Kullanıcıların yaptıkları arama sonuçlarında sayfaların ön plana çıkmasını sağlayan bu SEO çalışması; organik web site trafiğinin artmasına büyük ölçüde yardımcı olur.
On Page SEO nasıl yapılır?
Arama motoru optimizasyonunun ilk adımı olan On Page (Site içi) SEO için çeşitli faktörler bulunmaktadır. WordPress altyapısına sahip bir web siteniz varsa tüm bu süreç daha kolay işleyecektir çünkü ihtiyacınız olan bütün SEO ayarlarınızı Yoast SEO gibi eklentilerle çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Başlamadan önce SEO’da Site Hızının Önemi hakkında detaylı bilgi edindikten sonra; WordPress veya başka bir altyapı kullanıyorsanız tüm bu SEO çalışması için yapmanız gerekenler şu şekildedir:
- Meta Açıklama ve Başlık Yazımı
Meta açıklamalar (snippet) ve başlık (title) yazımı en önemli SEO faktörlerindendir. Arama motorunda, kişilerin önüne ilk çıktığınızda, kişilerin dikkatini çekecek olan bu iki faktördür. Açıklamanız ve başlığınız ne kadar anlamlı olursa, siteniz o kadar çok ziyaret edilir. İçeriğinize uygun meta başlık ve açıklamalarını kullanmak; sayfa değerinizi o kadar çok yükseltecektir. Hedeflenen anahtar kelimenin veya kelime öbeğinin başlığın başında ya da içerisinde olmasına dikkat edilmelidir.
- Doğru URL Açıklaması
URL’de anahtar kelimenizin kullanılması, doğru görüntülendiğinden emin olmanızı sağlayacaktır. URL’de özel karakter, sembol ve benzeri şeylerin kullanımından kaçınmak doğru bir URL açıklaması yazmak olacaktır. Sayfa Permalink yapısını farklılaştırmak için tire (-) kullanılabilir; birçok web tarayıcısı tarafından desteklenirdir (Google, Yandex).

On Page Seo
- H Etiketleri Kullanmak
H etiketleri bir diğer değişle başlık etiketlerini önemli noktaları vurgulamak için kullanmak gereklidir. WordPress sistemi üzerinde başlık etiketi H1 olarak otomatik ayarlanmaktadır. Başlık etiketlerini H1,H2… gibi kronolojik bir sırayla kullanmak büyük önem taşır; doğru sırayla kullandığınızdan emin olmakta yarar var.
- Doğru Anahtar Kelimeler
SEO çalışmasında dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur anahtar kelimelerdir. Doğru kelimeleri bulmak, işinizi internette daha iyi yansıtabilmeniz için oldukça gereklidir. Arama motorlarında hangi kelime aramalarında çıktığınızı veya çıkmak istediğinizi belirlemekte büyük fayda var. Bunun için Google Search Console gibi platformlardan yararlanılabilir. Anahtar kelime yoğunluğuna da bu noktada dikkat etmek ve site içinde ilgili kelimelerin geçmesi ve bloglarda 500-600 kelime arasında 5-6 arasında anahtar kelimenin kullanılmış olması gerekir.
- Görsel Kalitesi ve Kullanımı
Web site içerisinde konuyu daha iyi anlatabilmek için görsel kullanılması gerekir. Konuyla ilgili görsel kullanmaya ve görsel kalitesinin siteyi yavaşlatmayacak şekilde olmasına dikkat edilmesi gerekir. En çok yapılan hatalardan biri, site hızını yavaşlatmamak için görsel kalitesini düşürmektir. Görsel boyutunu sıkıştırmak daha etkili bir çözümdür, bu sayede görüntü kalitesi düşmeyeceği için ziyaretçileriniz rahatsız olmayacaktır. Görsel dosya adınızın içerikle uygun olmasına ve boşluk yerine alt çizgi ( _ ) kullanmak gerekir.
- Blog İçeriği Yazmak
Site içi SEO çalışmasında SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır? Konusu byük bir önem taşımaktadır. Ortalama bir metnin uzunluğu 600 kelime olmalıdır. Bu uzunlukta bir blog içeriğinde 6 tane anahtar kelimenin yer alması gerekir. İçeriği ve anahtar kelimesi az olan web siteler, arama motorları tarafından yetersiz görülür ve geri plana atılır. İstisnaları bulunur, rakip olan web sitesinin daha önce kurulmuş ve güven kazanmış olması gibi farklı sebepleri olabilir. Anahtar kelimelerinizle ilgili içerik başlıkları oluşturmak bu yolda sağlam adımlar atmanıza yardımcı olacaktır. Başlık ve içeriğin bütün olmaması durumu bu çalışmanın etkisini düşürebilir.
- Yapısal Veriler Kullanmak
Şema olarak da kullanılan yapısal veriler, rakiplerinizi geri plana atabilmeniz için kullanılabilecek bir yöntemdir. Yapılandırılmış veriler ekleyerek, arama motorlarının içeriğinizi daha detaylı incelemesini sağlamış olursunuz. Telefon, e-posta ve adres gibi bilgilerin alt bilgide bulunması gibi durumlar ziyaretçilerinizin de ilgisini çekecektir.
- Dahili ve Harici Bağlama
Dahili ve harici bağlantılar pek çok açıdan SEO çalışmasına etki etmektedir. Web site içerisindeki sayfalarda akıllı bir dahili bağlantı yapısı, içeriğin arama motorları tarafından kullanılabilir ve doğru olduğunu anlamasını kolaylaştırır. Her sayfaya tıklama yoluyla kolayca ulaştırabilmek ve içeriklerle bu alanları desteklemek gibi çözümlerle sayfalar bağlanmalıdır.
Harici bağlantı ise blog içeriklerinizin dışında farklı sitelerden de link çıkışı yapılması durumuna denir. Blog içeriklerinde video olması, sosyal medya yönetiminde link paylaşımı gibi durumlar harici bağlantı yapılabilecek belli başlı örneklerdir.
Bağlantılar arama motorunda önemli bir rol oynar ancak bağlantı yapısının kullanıcı dostu ve doğal olmasına dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla bağlantı içeren sayfalardan kaçınmak için nofollow özelliği kullanılabilir.
- Doğru Breadcrumb kullanımı
Ziyaretçilerin ve arama motoru botlarının web site düzenini anlaması ve bu düzen doğrultusunda hareket etmelerini sağlayan bağlantıların tümüdür. Özellikle e-ticaret sitelerinde görülen “Giyim> Üst> Gömlek” gibi yönlendirmeler web sitelerini hem düzenli hale getirir hem de arama motorları web siteyi daha kolay kategorize eder. Ek olarak kullanıcı deneyimini de oldukça iyileştiren bir çözümdür.
Web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız tüm bu site içi SEO optimizasyonu süreci hakkında bilgi edinmeniz veya işi bilen kişilerle birlikte çalışarak bu süreci en verimli şekilde yönetmelisiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 0 / 5. 0
Inolyzer Blog