
Google gibi arama motorlarında ilk sayfalarda çıkmayı herkes ister. Bunun için gerekli olan şey ise başarılı bir arama motoru optimizasyonu yani SEO gerçekleştirmektir. Search Engine Optimization kısa ve herkesin bildiği adıyla SEO; arama motorlarının güvenini kazanacak optimizasyonlara denir. Bu optimizasyonları genel olarak teknik ve içerik olarak ayırabiliriz. Kullanıcı dostu URL oluşturma, mobil dostu olması ve web sitesi hızı gibi birçok önemli etken için teknik SEO yapılmalıdır. SEO uyumlu içerik ise bizleri arama motorlarında öne çıkaracak içeriklere denir. SEO uyumlu içerikler, anahtar kelimeler üzerinden arama motorlarında “ne yazılırsa çıkar?” sorusuna bir cevap olarak hazırlanır. Peki, SEO uyumlu içerik nasıl yazılır?
Arama motorlarında en üst sıralarda yer alabilmek için yapılması gerekenler basit. İşte SEO uyumlu içerik yazmak için dikkat edilmesi gerekenler:
- SEO uyumlu anahtar kelimeler
Her şeyin başı anahtar kelime. SEO uyumlu içerik yazarken ilk öncelik kapsamlı bir anahtar kelime araştırması yapmaktır. Anahtar kelime araştırması için Google Anahtar Kelime Planlama aracı veya SEMRush gibi birçok araç bulunur. Anahtar kelime araştırması yaparken, etkili bir rakip analizi yapmak da bu araştırmanın faydasını artırmaya yarayacaktır.
Yapılan anahtar kelime araştırması sonrası, hizmet ettiğiniz alana göre uygun en çok kullanılan anahtar kelimeler içeriklerinizi oluşturmanızı sağlayacaktır. İçeriklerinizi bu anahtar kelimeler üzerinden kurgulamanız, SEO uyumlu içerik yazmanın ilk adımıdır.
- Doğru başlık, özgün ve kaliteli içerik
Anahtar kelimelere uygun bir içerik başlığı oluşturmak gerekir. Arama motorları, öncelikli olarak içerik başlığını inceler; eğer başlık içerisinde anahtar kelime yer alıyorsa içerik o kadar SEO uyumlu olur. Başlık ve içeriğin özgün, kaliteli olması içeriğin de o kadar SEO uyumlu olacağı anlamına gelir. Google gibi arama motorları, kopya içeriği kolayca algılayabildiği için ilk sayfada yer alan bir içeriği kopyalamanız sizi ilk sayfaya taşımayacaktır. Hatta olduğunuz yerden daha sonraki sayfalara gitmeniz bile muhtemeldir.
Bu nedenle, SEO uyumlu içerik yazarken özgün ve kaliteli bir metin yazmak; web sitesindeki içeriklerle ve anahtar kelimelerle uyumlu olmasına özen göstermek gerekir. Dil bilgisi kurallarına uymak, yine hem Google hem de kullanıcıların ilgisini ve güvenini kazanmak için oldukça gereklidir. Yazım yanlışlarından oluşan metin içerikleri, kullanıcıların gözünden kaçsa da arama motorlarından kaçmamaktadır. Anahtar kelime veya önemli yerleri bold ya da italik olarak vurgulayarak hem Google’ın hem de okuyucunun dikkatini çekebilirsiniz.
Okunabilirliği artırmak için maddeler halinde yazabilir, paragraflara ayırabilirsiniz. Bir paragrafın ortalama 50-150 kelime arasında olmasına özen gösterin. Başlıklara ayırın, kolay okunabilir, salt bir hale getirin ve anahtar kelime içeren ara, alt başlıklar kullanın.

SEO uyumlu içerik yazımı
- SEO uyumlu içerik uzunluğu
Birçok kişi SEO uyumlu içeriklerin uzun olmasının daha doğru olduğunu söylese de ortalama 500-600 kelimeden oluşan içerik en sağlıklı olanıdır. Birçok internet kullanıcısı uzun yazıları okumaktan çabuk sıkılmaktadır. İçerikleriniz her ne kadar SEO için olsa da okuyucuların ilgisini çekecek, ikna edecek ve web site içerisinde vakit geçirmesini sağlayacak içerikler sunmanız SEO uyumlu içeriğiniz sayesinde organik trafik elde etmenizi sağlayacaktır. Bu trafik sayesinde organik SEO diye adlandırabileceğimiz, Google’ın size güvenmesiyle birlikte üst sıralara kolaylıkla çıkabilmenizi kolaylaştırır. Ortalama 600 kelimelik bir içerikte 6 kere anahtar kelimenin geçmesi gerekir.
- Görsel kalitesi
SEO uyumlu içerik derken akla gelen sadece metin değil görseller de olmalı. Blog içeriklerinize ve web sitenize eklediğiniz görsellerin kalitesinin yüksek olması uyumluluğu artırır. Stok video veya görsel kullanımından yine olabildiğince uzak durmanız, özellikle de başka sitelerden bu görsel materyalleri kullanmamaya dikkat etmeniz gerekir. Görsel kalitesinin web site ile uyumlu olmalı, web site hızını yavaşlatmayacak şekilde kullanılmalıdır.
Görsel ve metin bütünlüğünü sağlamak adına aynı konuda görsel kullanılması daha doğru bir adım olacaktır. Gereksiz, tekrar eden görselleri kullanmaktan kaçınmaktan korkmayın. Aynısı olmasındansa olmaması daha iyi olacaktır.
- İç link ve bağlantı ekleme
Bir blog yazısından ilgili bir blog yazısına bağlantı eklemek, içeriğin SEO uyumluluğunu artırır. Örneğin SEO Nedir? Neden Gereklidir? Konu başlıklı blog içeriğine iç link ekleyerek, ilgili sayfaya yönlendirmek mümkün. Bu sayede, okuyucular daha fazla web sitesinde kalır bu da trafik oranını etkiler. Bu sayede, SEO çalışmasını da desteklemiş olursunuz. İç link eklemek, arama motorlarının güvenini kazanmak için de oldukça gereklidir. İlgili anahtar kelimenin başka bir alanda geçmesi, web sitenin güvenilir olduğunu gösterir.
- Meta Description Optimizasyonu
Meta açıklamaları, SEO uyumlu içerik için olmazsa olmazdır. Arama motorlarında ilk karşımıza çıkan başlık ve onun altında yer alan kısa açıklamalar kullanıcının dikkatini çeker. Meta açıklamaları kullanıcılara ilgili içerik hakkında kısa bir özet, ön inceleme fırsatı sunar. Meta açıklama ve başlıkların doğru şekilde kullanılması, site içi optimizasyonu açısından da oldukça değerlidir. Bu nedenle, arama motorlarındaki sonuçları da direkt olarak etkilemektedir. İkisi birbirinden farklı başlıklarda değerlendirilse de birbirini tamamlayan iki unsurdur. Bu nedenle, başlığın dikkat çekici olması kadar meta açıklamanın da dikkat çekici olması gerekir. Okuyucu, ilk gördüğü özet cümlede aradığını görüyorsa detayını öğrenmek isteyecektir.
SEO uyumlu içerik yazmak birçok kişi için zor gözükse de başarılı bir planlama ve araştırma sonrası kolaylıkla yapılabilecek bir süreçtir. Ancak, çok zaman ayırmak, detaya inmek ve dil bilgisi dahil olmak üzere birçok dikkat edilmesi gereken unsur bulunmaktadır.
Dijital ortamdaki bilinirliğinizi artıracak çözümler sunduğumuz SEO Danışmanlığı hizmetimizle; Google, Yandex gibi arama motorlarında şirketinizin ön sıralara çıkmasını sağlayacak gerekli teknik ve stratejik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Günümüz internet dünyasında siz de şirketinizin arama motorlarında ilk sayfalarda çıkmasını istiyorsanız, vakit kaybetmeden bizimle iletişime geçin.