Web Sitesi Bakımı Nedir? Web Sitesi Bakımı Neden Gereklidir?

Günümüzde web sitesinin markaların kendilerini ifade edebilmesi için önemli bir yere sahiptir. Marka, kendisini en iyi şekilde ifade edebilen bir web sitesi ile birlikte internet üzerinde bulunan kullanıcılarına veya potansiyel müşterilerine erişim sağlamak ister. Web sitesini bir kere yaptırdığınızda sürecin dinamik bir şekilde devam ederek taleplere göre geliştirmeler yapılmasının yanında web sitenizin çalışabilir halde kalmasının takibi gerçekleştirilmelidir. Bu yüzden web sitesi bakımı nedir? Sorusunu sizler için cevaplandırmanın yanı sıra Web sitesi bakımı neden gereklidir? Gibi önemli olan diğer soruları da birlikte cevaplandırıyor olacağız.
Web Site Bakım Hizmeti Nedir?
Anlaştığınız kurum veya kişi üzerinden web tasarımınızı gerçekleştirerek sitenizi yayına aldıktan sonra sitenizin alt yapı ve genel kontrollerinin yapıldığı sürece web site bakımı denilmektedir. Web sitesi bakımı, web sitenizin sürekliliğini sağlamak ve kullanıcılarınızın sizlere sorunsuz bir şekilde ulaşabilmesi için web site sahipleri için mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konudur. Web sitenizde bulunan iletişim formlarının doğru çalışabiliyor olması kullanıcıların sizlere ulaşmasında onlara yardımcı olacaktır.
Web sitesinin çalışabilirliğini sürdürebilmek sadece ilgili form ve alanların düzgün çalışmasından ibaret olmamaktadır. İnternet üzerinde bulunan korsanlardan korunmak adına web sitenizin alt yapı güncelliğinin sağlanması ve güvenlik önlemlerinin takip ediliyor olması önemlidir. Bu sayede web sitenizin sürekliliği tam anlamıyla gerçekleştirilmiş olacaktır. Web tasarım fiyatları sitenizin yapımında bakım hizmetleri dahil olmadan tarafınıza iletilmektedir.
Web Sitesi Bakımı Neden Gereklidir?
Web sitenizi ister İçerik yönetim sistemi olan WordPress gibi isterseniz özel kodlama olarak yayına çıkmış olun. İlgili alt yapıların istikrarlı bir şekilde kontrollerinin yapılarak yayın süreçlerinde aksaklık olmaması için bakım önemli bir yere sahiptir.
WordPress alt yapısını kullanarak web sitenizi yayına aldığınız bir senaryoda dikkat etmeniz gereken bazı önemli ve ortak başlıklardan bazıları aşağıdaki gibidir;
- Tema Güncelliği
- Eklenti Güncellemeleri
- WordPress Güncelleştirmeleri
- Entegrasyon kontrolleri
- Form ve link kontrolleri
Özel kodlama yaptırarak web sitenizi yayına aldığınız senaryoda anlaşmış olduğunuz kurum ve kişilerle iletişim halinde kalarak kod güncelliğini sağlamanız önemlidir.
- Yazılım versiyon kontrolleri
- Form ve link kontrolleri
- Sunucu kontrolleri
- Güvenlik kontrolleri

web tasarım bakımı neden gereklidir
Web Sitesi Bakımında Yapılan İşlemler Nelerdir?
Web siteniz yayına alındıktan sonraki süreçte tüm sitenizin çalışabilir halde kalması için kullanılan alt yapıya göre farklı işlemler uygulanabilir bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;
WordPress Bakım Hizmeti
- Yedekleme
- WordPress Güncelleştirmeleri
- WordPress Eklenti ve Tema Güncellemeleri
- Site Form & Entegrasyon kontrolleri
- Site içi link yapılarının çalışabilirliği
- Sunucu güvenlik işlemleri
Yedekleme; Internet üzerinde siteniz yayınlandıktan sonra sitenizin periyodik olarak yedekleme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir ani saldırı karşısında kayıp yaşamadan siteniz ulaşılabilir olarak devam edecektir. Bu ani saldırılara karşı hızlı bir çözüm olmakla birlikte saldırı sonrasında açıkların kontrolü siteniz yayındayken devam etmelidir.
WordPress Güncelleştirmeleri; WordPress her geçen gün geliştirmesini sürdüren dünya çapında kullanıcı olan bir içerik yönetim sistemidir. Bu yüzdendir ki WordPress güncelleştirmelerinin takip edilmesi ve sitenize uygun olan başta güvenlik güncelleştirmelerin uygulanması önemlidir.
WordPress Eklenti ve Tema Güncellemeleri; Sitenizin yapımı sırasında kullanılan tema ve eklentilerin kod güncelleştirmelerine karşı güncellendiğini unutmamanız gerekmektedir. WordPress sayfa editörleri veya entegrasyon için kullanılan eklentiler güncellendiklerinde ilgili kontroller halinde uygun olması sonucu sitenize dahil edilmelidir.
Bazı tema ve güncelleştirmeler ek özellikler getirmek için güncelleme yayınlayabiliyorlar. Bu yüzden uzmanlar tarafından kontrol edilerek gerekli güncelleştirmelerin içeriye dahil edilmesi önemlidir.
Site Form & Entegrasyon Kontrolleri; Web sitenizde bulunan ve kullanıcıların sizlere iletişimini kolaylaştıran formların kontrolleri son derece kritiktir. Bazı işlemler sonucu sorun eklentilerden kaynaklanabileceği gibi bazı durumlarda mail servisleri üzerinde oluşan sıkıntılardan problemler meydana gelebiliyor. Bu formların doğru bir şekilde markaya iletildiğinden emin olmak gerekmektedir.
Entegrasyonlar ağırlıklı olarak e-ticaret sitelerinde de bulunsa da bazı Whatsapp, hizmet iletişimi gibi ekstra markaya ait entegrasyonlarında istikrarlı bir şekilde çalışabilir olması önemlidir.
Site içi link yapılarının çalışabilirliği; Anasayfa, hakkımızda ve hizmet sayfaları gibi kurumsal sitelerde kurguların yanında blog siteleri ve hizmet iç sayfaları gibi çeşitler ile sayfa zenginliği sağlanabilmekte. Bunların yanı sıra web sitenizde bulunan telefon, mail ve Whatsapp gibi tıklanabilir gibi tüm öğelerin aktif bir şekilde kullanılabilirlik kontrolleri sağlanmalıdır.
Sunucu Güvenlik İşlemleri; Çalıştığınız kurum ve kişiye göre farklılık gösterebilecek sunucu güvenlik işlemleri son derece hassas bir konu olmakla beraber alanında uzman kişiler tarafından kontrol edilmelidir. Sunucu işlemleri marka tarafında barındırılmadığı sürece kurum üzerinden hizmet olarak web sitenizin yüksek uptime hizmeti ile çalışabilir ve güncel güvenlik önlemlerini desteklediğinden emin olmanız gerekmektedir.
Genel olarak konuyu değerlendirmek gerekirsek, WordPress alt yapısı kullanılarak hazırlanan web sitenizin güncelliğini koruyabilmesi için belirli periyotlarla WordPress, WordPress tema ve eklentilerinin güncellemelerinin takip edilmesi gerekmektedir.
Gelen her güncelleme web sitenizin için uyumlu olmayacağı için uzman bir ekip kontrolü ile gelen güncellemelerin kontrolleri gerçekleştirilerek web sitenize dahil edilmesi gerekmektedir. Güvenlik güncelleştirmeleri web sitenizin için en başta kontrol edilmesi gereken güncellemelerdir.
WordPress alt yapısına sahip bir markaysanız web sitenizde bulunan formların kontrolleri gerçekleştirilerek çalışabilir olduğundan emin olunmalıdır. Sitenizde bulunan arama, sepete ekle, alışveriş işlemleri gibi birçok hizmetin çalışabilir olması web sitenizin istikrarlı bir şekilde trafiğinin artmasına da katkı sağlayacaktır.
Web site ne işe yarar?
Web sitesi internet dünyasında markanızı 7/24 canlı olarak yayınlayabileceğiniz bir sistemdir. Bu sayede aktif olarak internet dünyasındaki kullanıcılarınız tarafından her zaman ulaşılabilir olursunuz
Web sitesinin içeriği nedir?
Web sitesinin içeriği tamamen markanın kimliği ve duruşunu yansıtmaktadır. Kurumsal sitelerde ağırlıklı olarak firmaya ait detaylı bilgi ve sunmuş oldukları hizmetleri görebilirsiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 5 / 5. 1
Inolyzer Blog