En İyi Web Tasarımı Nasıl Olmalı? 9 Kriter
İnternet, aklımıza takılan her şeyin cevabını bulduğumuz tek adrestir. Hızlı ve her an ulaşılabilir olması sebebiyle ilk tercih edilen yöntemdir. Farklı konularda bilgiye ulaşmamızı sağlayan web siteleri tasarım anlamında da kullanıcı deneyimini en üst düzeye çıkarmak ve ziyaretçilerin ilgisini çekmek için çalışmalıdır. Başarılı bir web tasarımı, kullanıcı dostu ve estetik açıdan çekici olmalıdır. Web tasarım fiyatları taleplere göre değişeceğini dikkate almalısınız. Peki, en iyi web tasarımı nasıl olmalı? Inolyzer web ekibi, siteniz tasarlanırken dikkat etmeniz gereken 9 kriteri sizin için sıraladı.
1- Kullanıcı Odaklılık
Kullanıcılar potansiyel müşterileriniz olduğu için her zaman önceliğiniz olmalıdır. Kullanıcı odaklı bir web tasarımı, siteyi ziyaret edecek kişilerin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Kolay gezinme, açık ve anlaşılır içerik, hızlı yüklenen sayfalar gibi özellikler, ziyaretçilerin memnuniyetini artırır. Kullanıcılarınız hedef kitlenizdeki kişileri oluşturur ve firmanızı tanımaları için sitenizde zaman geçirmelerini isteriz. Kullanıcıda olumlu hisler uyandırmayan sitelerden çıkış oranı yüksek olur. Karmaşık menü, kolayca arama yapılmaması, gerekli iletişim kanallarıyla bağlantıların yapılmaması gibi pek çok sebep, kullanıcıyı siteden uzaklaştırır. Kullanıcı deneyimine önem veren sitelerde butonlar sayfa içinde uygun konumlara ve ziyaretçinin ayırt edeceği şekilde yerleştirilmiştir, menü ve gezinme düzeni anlaşılır şekilde tasarlanmıştır.
2- Hızlı Yüklenme Süresi
Ziyaretçilerin dikkati ve sabrı kısa süreli olabilir, bu yüzden sayfalarınızın hızlı bir şekilde yüklenmesi önemlidir. Yavaş yüklenen sayfalar, kullanıcıların sıkılmasına ve sitenizi terk etmesine neden olur. Web sitenizi hızlandırmak için optimize edilmiş resimler, azaltılmış kodlar ve etkin önbellekleme kullanabilirsiniz. En iyi web tasarımı hızlı yüklenme süresine sahip sitelerdir.
3- Duyarlı Web Tasarım (Responsive Tasarım)
Mobil cihazların kullanımının artmasıyla birlikte, web sitenizin mobil uyumlu olması zorunluluğu da artmıştır. Geçmişte Google, içeriğini anlamak ve kullanıcı arama sorgularıyla alaka düzeyini belirlemek için öncelikle bir web sitesinin masaüstü sürümünü kullanırdı. Ancak, web’de gezinmek için mobil cihaz kullanımındaki önemli artışla birlikte Google, mobil kullanıcılara daha iyi uyum sağlamak için yaklaşımını değiştirmeye karar verdi. Mobil öncelikli dizin (Mobile first index) prensibiyle taranacak sitenizin responsive tasarıma sahip olması bu yüzden önemlidir. Duyarlı bir tasarım, farklı cihazlarda (mobil telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar) mükemmel görünüm ve kullanılabilirlik sağlar.
4- Basit ve Temiz Tasarım
Minimalist bir yaklaşım, web sitenizin profesyonel ve modern görünmesini sağlarken, ziyaretçilerin dikkatini dağıtmadan içeriğinize odaklanmalarına yardımcı olur. Karmaşık ve dağınık bir tasarım, kullanıcıları sıkabilir ve istenilen bilgiye ulaşmayı güçleştirebilir. Web sitenizde öne çıkmasını istediğiniz birkaç detay dışında sadelikten yana olmalısınız. Kullanıcıyı ilk karşıladığınız yer olan ana sayfanızda temel bilgiler ve gezinme seçenekleri bulunmalıdır.
5- Renk Seçimi ve Uyum
Renkler, insanların duygusal tepkilerini etkileyebilir ve web sitenizin algılanmasını belirleyebilir. Marka renklerinizle uyumlu, dengeli ve anlamlı renk seçimi yapmak önemlidir. Kullanacağınız renk kombinasyonları birbiriyle ve logonuzla uyum içerisinde olmalıdır. Site genelinde tercih edilen grafik tasarımlar aynı tasarım dilinde olmalıdır.
6- Hiyerarşi ve Okunabilirlik
Metinleri düzenlemek, başlıklar ve paragraflar arasında uygun hiyerarşi sağlamak önemlidir. Kullanıcıların içeriği hızlıca taramasını ve istediklerini bulmasını kolaylaştıracak şekilde düzenleyin. Kolay okunabilir yazı tipleri ve uygun punto boyutları kullanın. Paragraf içlerinde önemli olan kelimeleri kalın (bold) yapabilirsiniz. Madde işaretleri ve numaralandırma kullanarak metni daha zengin hale getirebilirsiniz.
7- Görseller ve Medya Kullanımı
Görseller ve medya unsurları, web sitenize görsel çekicilik ve ilgi katmada önemli bir rol oynar. Fotoğraf, video ve GIF gibi medya ögelerinin kullanımı web sitenizdeki yazıların oranını dengeler. Ancak, aşırı kullanım sayfa yüklenme sürelerini artırabilir. Görsellerin optimize edilmesi ve doğru boyutlarda kullanılması profesyonel web tasarımcılar tarafından sağlanabilir. En iyi web tasarımı göze hitap eden grafik tasarım ögelerinin, kaliteli içeriklerle kullanılmasıyla oluşur.
8- Etkili İletişim ve Çağrılar
Ziyaretçilerinizin istediklerinde size ulaşabileceği kolay ve etkili iletişim bilgileri sunun. Sosyal medya hesaplarınız, iletişim formları veya çağrı butonları, kullanıcıların sizinle etkili bir şekilde iletişim kurmasını sağlar. Sunduğunuz hizmetler hakkında bilgi almak isteyenler için, hangi günlerde ve saatlerde erişilebilir olduğunuz sitede belirtilmelidir.
9- SEO Uyumlu URL ve Başlık Yapısı
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) uyumlu URL ve başlık yapısı, web sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralamalarda yer almasına yardımcı olur. Klasik web site tasarımları SEO uyumlu olma amacı gütmeden yapılır. Bazı firmalar bunu ek bir özellik olarak sunabilir. Siteniz SEO uyumlu olduğunda web tasarım fiyatları artacaktır fakat günümüzde gereklilik haline gelen bu özelliğe mutlaka sahip olmalısınız. Etkisi uzun vadede devam edecek ve sitenizi rakiplerinizden ayıracak bir yöntem olduğu için en iyi web tasarımı SEO uyumlu olandır.
Sonuç olarak, en iyi web tasarımı, kullanıcı dostu, estetik, hızlı yüklenen, duyarlı ve SEO uyumlu bir sitedir. Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak ve olumlu bir deneyim sunmak için tasarımınızı sürekli olarak güncelleyin ve iyileştirin. Unutmayın ki web siteniz, markanızın dijital yüzüdür ve başarılı bir web tasarımı, markanızın başarısına da katkıda bulunacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
1- E-ticaret sitesi kurmak kaç para?
E-ticaret sitesi kurma maliyeti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu faktörler arasında site tasarım özellikleri, işlevselliği, ürün sayısı, ödeme ve kargo entegrasyonları, güvenlik önlemleri, SEO optimizasyonu ve diğer özelleştirmeler yer almaktadır. E-ticaret sitesi tasarım fiyatları 11.250 TL – 18.750 TL +KDV olarak değişmektedir. Ayrıca, hosting ve güvenlik gibi sürekli bakım ve masrafları da hesaba katmak önemlidir.
2- Bir web sitesi kaç günde yapılır?
Web sitesinin ne kadar karmaşık olduğu, içerik ve sayfa sayısı, özellikleri gibi etkenler, yapım süresini belirleyen temel faktörlerdir. Sitenin kurumsal veya e-ticaret olması içerde yapılacak işlemlerin yoğunluğunu etkiler. Örneğin kurumsal web site tasarımı 5-20 gün içinde yapılırken; e-ticaret site tasarımı 10-40 gün olabilmektedir. Bu süre sitenin özel kodlama veya hazır tasarım olmasına göre de değişir. Talep ve isteklerinize göre verilecek doğru termin için uzmanla iletişime geçmeniz önerilir.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 5 / 5. 11
Inolyzer Blog