Site Hızı Neden Önemlidir? Nasıl Yükseltilir?

Web site hızları her geçen gün önemini internet dünyasında artırmaktadır. Google web site hızını değerlendirmektedir. Bunun değerlendirmesinin en önemli sebeplerinden biri kullanıcı deneyimini direkt olarak etkilemesinden kaynaklıdır. Site hızı Neden Önemlidir? Sorusunun en net cevap her site ziyaretçisini web sitesinde tutmak istiyorsa site hızıyla en başta gelmekle birlikte iyi bir kullanıcı deneyimi sunması gerekmektedir. Web site hızı nasıl yükseltilir dediğimiz de web site alt yapımız doğrultusunda adımlar atarak web site hızımızı iyileştirebiliriz.
Markanıza ait web sitenizi hazırlatmaya karar verdiğinizde piyasada bulunan web tasarım fiyatları konusunda araştırma yapmanız gerekmektedir. Firmalardan fiyat alırken tasarım, içerik ve diğer birçok başlıkta değerlendirme yaparken web site hızınızı da gündem etmeniz önemli olacaktır. Bazı noktalarda web site hızını iyileştirebilmek adına bazı adımlardan feragat etmek gerekebiliyor. Bunlar kimi zaman tasarımsal dokunuşlar olmak yanı sıra maliyet açısından değişiklik gösterebilecek kodlama ve sunucu seçimleri olabilmekte.
Web Site Hızı ( Sayfa Hızı ) Neden Önemlidir?
Bir marka olarak web sitenizi oluşturtmak ve yayına almak istediniz. Tüm tasarım süreçlerinde her şey istediğiniz gibi gitti. Yayına aldıktan sonra bir görüyorsunuz ki web siteniz kullanıcı deneyimi açısından site hızı olarak çok yavaş yüklenmektedir. Google’ın sayfa hızı konusunda önerdiği ortalama hız 2.5 saniye olarak bilinmektedir. Google PageSpeed üzerinde site hızınızı kontrol ettiğiniz site hızı değeri olarak 2.5 saniyeyi baz almaktadır. Sizlerde web sitenizin sayfa hızını kontrol etmek isterseniz Google PageSpeed aracını kullanarak sayfanızı analiz edebilir ve Google önerilerini inceleyebilirsiniz.
Kullanıcıların web sitenizi ziyaret ederken yaşadığı sayfa deneyimledikleri çok önemlidir. Bazen analizler sonucunda görüntülediğiniz hız ile deneyimlediğiniz hız farklılık gösterebilir. Bunun başlıca sebeplerinden biri kullanılan teknoloji sonucu tarayıcınız ile o sayfayı daha önceden ziyaret etmeniz sonucu yedekleme yapmasıdır. Bu sayede mevcut tarayıcınız üzerinden aynı sayfayı ziyaret ettiğinizde daha hızlı bir sayfa deneyimi yaşayacaksınızdır. Bazı noktalarda bu sonuç kullanıcı deneyiminizi iyileştirmek açısından verimli olacaktır. Kurumsal sitelerde bu çözüm yeterli gibi gözükse de e-ticaret web sitelerinde dinamik bir yapı kullanıldığı için satın alma adımları gibi dinamik sayfalar optimize edilmiş kaliteli kullanıcı deneyimi sunuyor olmalıdır.
Web Site Hızımı Nasıl Yükseltebilirim?
Web sitenizde hız açısından kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunmak istiyorsanız. Kodlama aşamasında bu detaylar dikkate alınarak uygulanması daha iyi sonuçlar döndürecektir. Web sitenizi yaptınız veya daha sonrasında site hızınız konusunda düzenleme yapmak istiyorsunuz. O zaman web site hızımı nasıl yükseltebilirim diyorsanız aşağıdaki başlıklar sizlere göre olacaktır.
- HTML, CSS & JS Sıkıştırma
- Görsel Optimizasyon
- Tarayıcı Önbellekleme
- Sunucu
- İçerik Dağıtım Hizmeti ( CDN )

Sayfa hızı neden önemlidir
HTML, CSS & JS Sıkıştırma
Web sitenizi özel kodlama ile yaptırmaya karar verdiğinizde sitenizin kodlamasının olabildiğince sade ve yayından önce sıkıştırma işlemlerinin gerçekleştirilerek kodların sunucunuzda barındırılması önemlidir. Bu sıkıştırma işlemi sayesinde 900kb varan ilgili dosyaların 20kb değerlerine kadar düştüğü görünebilmektedir. Bu sıkıştırma işlemlerini destekleyebilmek adına gereksiz site içerisinde kullanılmayan kod parçacıklarını da kaldırabilirsiniz. Dosyalarınızı yayına aldıktan sonra sıkıştırma işlemi yapmak istiyorsanız Online Sıkıştırma yapan araçları kullanabilir veya WordPress alt yapısını kullanıyorsanız çeşitli sıkıştırma eklentilerinden faydalanabilirsiniz.
Görsel Optimizasyon
Görsel optimizasyon günümüzde çok önemli bir yere sahiptir. Görsel iletişimin oldukça önemli olmasıyla birlikte web sitelerimizde markalarımızı en iyi yoldan ifade edebilmek adına çok fazla görsel kullanımı gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden web sitemizde bulunan çok fazla görsel olabiliyor. İlgili görselleri web sitemize yüklemeden önce optimize edip kapladıkları alanı KB değerlerine düşürebilmek çok önemlidir. Güncel görsel formatlarını ihtiyaca göre kullanarak web sitemize yüklemeden de tasarruf sağlayabiliriz. Bazı görsel formatları şu şekildedir; JPG, Webp ve SVG. İhtiyaca yönelik bu dosya uzantılarını kullanarak web site sayfa hızınızı kontrol edebilirsiniz. WordPress alt yapısına sahip bir web siteniz var ise farklı görsel optimizasyon eklentilerini tercih edebilirsiniz.
Tarayıcı Önbellekleme
İnternet sitenizin hızlı açılmasında büyük bir pay oynayan tarayıcı önbellekleme her web sitemiz için mutlaka açık olması gereken bir özelliktir. Önbellekleme ( Cache ) sistemi ile birlikte internet sitenizi tarayıcı üzerinden ziyaret eden her kişi tarayıcılar üzerinde bazı sabit dosyalarınızı yedekler, bu sayede web siteniz aynı tarayıcı üzerinden tekrar kontrol edildiğinde sayfanızın daha hızlı yüklenmesini sağlayacaktır. Tarayıcı önbellekleme özelliğinin aktif olması ziyaretçilerin sayfanızı ziyaret ettiği sırada sabit dosyaların kalmasını sağlıyor dedik. Bu tarayıcıda tutma süresi uzun yıllar olarak adlandırılmamalıdır, site sahibi önbellek temizliği yaptığında ilgili tarayıcı dosyaları kontrol ederek güncelleri ile değişterek web sitelerin güncel hallerini gösterecektir.
Sunucu
Web site hızınızı doğrudan etkileyebilecek bir diğer faktör olan sunucu dikkatli olarak seçilmelidir. Sunucu seçimi kullanacağınız teknolojilere göre değişiklik gösterebilmektedir. Siz web sitenizi yapacağınız alt yapıya karar verdikten sonra seçececeğiniz sunucuda mutlaka dikkat etmeniz gereken özellikler CPU, RAM ve trafik limitleri olmalıdır. Yüksek kaliteli ve hızlı yanıt süresine sahip sunucular web sitenizde kullanıcılara daha kaliteli bir deneyim yaşatmanızı sağlayacaktır.
İçerik Dağıtım Hizmeti ( CDN )
Sunucu seçiminizi ve diğer tüm adımları başarıyla tamamladıktan sonra global bir pazara hizmet etmek istiyorsunuz. Bu adımda CDN hizmetinden mutlaka faydalanmanız gerekmektedir. CDN hizmeti ile birlikte web sitenizi uzakta bulunan tüm sunucularda barındırabilir ve kullanıcılar web sitenizi hangi bölgeden ziyaret ediyorsa o sunucular üzerinden yayın yapıyormuş gibi web sitenize ulaşım sağlatabilirsiniz. Bu sayede web sitenizin açılış hızı büyük ölçüde etkilenecektir. Amerika’dan web sitenizi ziyaret eden biri Amerika içerisindeki yakın eyaletlerden üzerinden siteniz yayın yapıyormuş gibi ulaşabilecektir. Bu yayın sürecinde de web siteniz daha hızlı yanıt süresi döndürecektir. Bazı durumlardan sadece kaynak dosyalarınız için CDN hizmetini tercih edebilirsiniz. Türkiye pazarında olan bir web sitesine sahip olsanız bile iyi bir sunucu CDN hizmeti almak sizlere kaynak kullanımı açısından destek verebilir.
WordPress Web Site Hızı
WordPress alt yapısına sahip bir web sitesine sahipseniz bazı hız iyileştirmeleriniz yapmanız daha kolay olabilir. WordPress sürekli değişen ve gelişen alt yapısı sayesinde güncel hız trendlerini takip edebilmektedir. Seçtiğin temanın hız değerlerini kendi web sitenizde yayınlamadan kontrol edebilir, az eklenti kullanımı ile birlikte web sitenizin hızını kontrol edebilirsiniz.
WordPress içerisinde bulunan site hızı iyileştirmesine yönelik optimizasyon sağlayan eklentileri kullanarak sıkıştırma, cache vb. işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. WP Super cache, Autoptimize, WP Fastest Cache ve LiteSpeed Cache gibi çeşitli ihtiyacınıza yönelik eklentileri tercih edebilirsiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 5 / 5. 2
Inolyzer Blog