
Her sektörün kendine ait bir dili vardır, dijital pazarlama alanının da kendi içerisinde bazı terimler mevcuttur. Dijital pazarlama, tüm elektronik teknolojileri kullanarak özellikle internet, mobil cihazlar gibi araçlar üzerinden yapılan tüm pazarlama aktivitelerini kapsamaktadır. Bu alanda, günlük hayatta dijital pazarlama ajansı içerisinde uzmanlar tarafından kullanılan bazı kelimeler vardır. İşte bu kelimelerden birkaçı;
1.Cost per Click (CPC)
“Tıklama başına ücretlendirme” anlamına gelen bu kısaltma; bir web sitesine yerleştirilen reklamların kullanıcı tarafından her tıklandığında, reklam verenin, yayıncıya ne kadar ücret ödeyeceğini belirten internet reklamcılığı fiyatlandırma türüdür.
2. Quick Response Barcode (QR Code)
Türkçe’ de her ne kadar Kare Kod olarak bilinse de aslında anlamı Çabuk Tepki Verebilen Barkod anlamına gelir. Beyaz fon üzerinde siyah renkli şekillerden oluşan bu kod biçimi mobil araçlar için tasarlanmıştır ve bünyesinde çeşitli bilgiler taşımaktadır.
3. Attention / Awareness, Interest, Desire, Action (AIDA)
Dikkat, farkındalık, ilgi, istek ve hareket olarak tanımlanan bu durum pazarlamada satın alma davranışının her bir adımını ifade ediyor. Tüketicinin satın alma noktasına kadar gösterdiği eğilimi bu ifade tanımlamaktadır.
4. Application Programming Interface (API)
Uygulama Geliştirme Ara yüzü olarak da kullanılıyor. İstenilen herhangi bir platformda geliştirilen bir uygulamanın, kodları gizli kalacak şekilde yine farklı platformlarda, farklı programlar tarafından kullanılabilmesini sağlayan teknolojiye verilen isimdir.
5. Business to Consumer (B2C)
İşletmeden tüketiciye gerçekleşen ticaret şeklinin kısaltmasıdır. Apple, Netflix ve Amazon gibi şirketler dünyanın en önemli B2C firmaları arasında yer alır.
6.Call to Action (CTA)
Yönlendirme butonlarına verilen ismin kısaltması olan bu kavram, web sitelerinde kullanıcıları farklı sayfalara yönlendiren tüm bağlantı (link) ve butonlar için kullanılır.
7. Rich Site Summary (RSS)
Çoğunlukla içerik ve haber sağlayıcılarının tercih ettiği RSS, blog ve benzeri sitelerin başka sitelerin güncellemelerini takip edebilmesine ya da kendi içeriklerini başka sitelere aktarmasına yarayan sistemin adıdır.
8. User Experience (UX)
Kullanıcı Deneyimi olarak dilimize çevrilen bu kavram web sitelerinin kullanıcılar tarafından rahat kullanılması için göz önünde bulundurulan bütün değişkenleri kapsar. Bu değişkenler yazı boyutu, site tasarımı, CTA butonlarının yerleştirilmesi gibi pek çok kullanıcıyı ilgilendiren elemanları kapsar.
9. Word of Mouth (WOM)
Kitlelerin bir ürün ya da olayı birbirlerine aktararak yaydığı durumu ifade eder. Bir ürünün ya da kampanyanın bu şekilde duyurulabiliyor olması pazarlama stratejisinin başarısını da belirler.
10.Cost per Mile (CpM)
Bin gösterim başına maliyet anlamına gelen bir dijital pazarlama terimidir. Bir web sitesinin, ziyaretçisi tarafından bir reklamı tıklama zorunluluğunun bulunmadığı pazarlama modelidir.
11.Click Through Rate (CTR)
Tıklama oranı, belirli bir bağlantıyı tıklayan kullanıcıların bir sayfayı, e-postayı veya reklamı görüntüleyen toplam kullanıcı sayısına oranıdır. Genellikle belirli bir web sitesi için bir çevrimiçi reklam kampanyasının başarısını ve e-posta kampanyalarının etkinliğini ölçmek için kullanılır.
12.Bounce Rate
Hemen Çıkma Oranı, sitenizi ziyaret eden bir kişinin, açılış sayfası haricinde başka bir sayfayı ziyaret etmeden siteden ayrılma yüzdesini gösteren bir metriktir. Bu metrik, internet siteleri için oldukça önemlidir; çünkü hem sitenizin ana sayfası ile ilgili olabilecek problemleri gösterir hem de ziyaretçilerin davranışlarını size gösterir.
13.Transactions
Transaction bir veya daha fazla SQL ifadesini bir bütün olarak düşünen ve başarılı olması halinde SQL ifadelerini kalıcı olarak istenilen değişikliği uygulayan veya hata olması halinde değişiklik yapmadan verileri aynı şekilde korunmasını sağlayan işlemdir.
14.Cost per Action (CpA)
Edinme başına maliyet, pazarlama yöntemlerinde gerçekleşen eyleme göre ödeme yapmayı temsil eden bir yöntemdir.
15.Search Engine Optimization (SEO)
Arama motoru optimizasyonu, web sitelerini arama motorlarının daha rahat bir şekilde anlayabilmesine “taramasına” olanak sağlayacak şekilde arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek “web sitesinin optimize edilmesi” hedeflenen anahtar kelimelere ait arama motoru aramalarında yükseltilmesidir.
En yaygın olarak kullanılan dijital pazarlama terimlerinden bazılarıdır. Dijital pazarlama alanındaki sorularınızı veya bu alanda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 5 / 5. 1
Inolyzer Blog