Yapısal Veri (Structured Data) Nedir?

Google ve Yandex gibi arama motorlarında web sitelerin görüntülenme şekli önemlidir. Bir sorgu sonucunda SERP’te yer almak için, sitelerde yer alan içeriklerin Google tarafından kolayca algılanması ve taranması gerekir. Arama motoru botları bir içeriği anlamlandıramadığı zaman sorgularla ilişkilendiremez. İlişkilendirilmeyen içeriklerin arama yapan kişilerin karşısına çıkması da imkansız hale gelir. Bu yüzden yapısal veri işaretleme yapılarak, web sitelerde yer alan içerikler Google tarafından tanımlanabilir hale getirilir. Yapısal veri nedir? Yapılandırılmış veri nasıl işaretlenir? SEO ile nasıl bir ilişkisi vardır? Öğrenmek için doğru içeriktesiniz.
Yapısal veri veya yapılandırılmış veri, web sitenizdeki içeriklerin neyle ilgili olduğunu tanımlamak amacıyla belirli kodlarla işaretleme yapılmış içeriklerdir. Bu sayede içerik, zengin arama sonuçlarında (rich snippets) yer alabilir, daha fazla görüntülenebilir. Google yapılandırılmış veri içeriğini diğerlerine göre daha kolay algıladığı için arama motoru sonuç sayfasında daha üst sıralara konumlanması olasılığı fazladır. Bu işlem yapısal veri kodları kullanılarak yapılır.

Yapısal Veri Test Aracı
Yapısal Veri Test Aracı
İçeriklerin organize edilmiş veriler haline gelmesi için uyguladığınız kodların geçerli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Yapısal veri işaretlemesi yapıldıktan sonra zengin sonuçlar testi uygulayarak özel seçeneklerin aktif olup olmadığını görebilirsiniz. Google hizmetlerinden biri olan yapısal veri testi sayesinde desteklenen yapısal verileri ve hataları görebilirsiniz. Bu testi yaparak hem sitenizin içeriklerini daha anlamlı hale getireceksiniz hem de SEO sürecinize katkı sağlamış olacaksınız.
Schema.org
Schema.org yapısal veri işaretlemede kullanılan bir işaretleme dilidir. Google ve diğer arama motorları tarafından ortak geliştirilen bu projede, içeriklerinizi yapılandırmak için gereken kodları bulabilirsiniz. Hazır kodları kopyalayıp kendi sitenizde kullanabilirsiniz fakat dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Hazır yapısal veri işaretleme kodlarının her siteye göre ayrıca uygulanması gerekir.
JSON-LD
JSON-LD yapısal veri kodlama türlerinden biri olan JavaScript türüdür. JSON-LD açıklanması basit bir uygulama olmasa da işaretlemelerin ilerlemesine yardımcı olmaktadır.
Yapısal Veri ve SEO İlişkisi
Yapısal veri kodları arama motorlarının sitenizi daha kolay benimsemesi için kullanıldığından, SEO danışmanı için de büyük öneme sahiptir. Somut bir örnekle açıklamak gerekirse: logo yapımının anlatıldığı bir içerikte yapısal verileri kullanarak içeriğin logo ile ilgili olduğunu belirttiğinizi varsayalım. Sayfanın neyle ilgili olduğunu yapılandırılmış veri aracılığıyla bilen arama motoru botları, logo ile ilgili aramalarda sizi kullanıcıların önüne çıkarır. Bu sayede daha yüksek sıralama, rich snippets alanında görüntülenme gibi avantajları beraberinde getirir. Dolayısıyla tıklanma oranınız artar ve daha fazla ziyaretçiye sahip olursunuz. Yapısal verilerin SEO danışmanları için önemli olmasının nedeni budur.
Yapısal Veriler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yapısal veri veya yapısal bilgi olarak da bilinen structured data, bir web sitesindeki içeriklerin neyle ilgili olduklarının kodlar ile belirlenip arama motoru tarayıcıları tarafından algılanabilmesidir.
Yapısal veri işaretleme sayfalarınızın içeriklerine kolaylıkla taranması ve ilgili bulundukları aramalarda gösterilmesi amacıyla veri işaretleme yapılmasıdır. İçeriğiniz ilişkili olan sorgularda rich snippets alanında gösterilebilir.
Yapısal veri organize edilmiş ve işaretlenmiş verilerdir. İçerikte ne olduğu yapısal veri kodlarıyla belirtilmiştir, kolayca taranabilir ve arama yapılabilir. Diğer taraftan, yapısal olmayan veri içeriği tanımlanmadığı için taranamaz ve arama yapılamaz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 5 / 5. 7
Inolyzer Blog