WordPress ve SEO

WordPress ve SEO internet dünyasının en dikkat çeken ikilisi. WordPress dünya çapında çok fazla popüler bir açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir. WordPress alt yapısını kullanarak kurumsal web siteleri, e-ticaret siteleri ve markanızı yansıtan birçok arayüz tasarımına hızlı bir şekilde sahip olabilirsiniz. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ise web sitenizi yayına aldığınızda dijital dünyada görünür olmanız için yapılan bir dizi işlemlerin tümüdür.
WordPress
Açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi olan WordPress günümüzde oldukça popülerdir. Öyleki internet dünyasında ki web sitelerinin %43’ü WordPress alt yapısını kullanmaktadır. Ücretsiz bir şekilde kullanabilir ve yine mağazasında bulunan ücretsiz birçok tema ve eklentiye ulaşabilirsiniz. İçerisinde barındırdığı ücretsiz temaları kullanarak markanızı yansıtacak kurumsal bir web sitesi sahibi olabilir veya ürünlerinizin satışı için web sitenizi bir e-ticaret alt yapısına dönüştürebilirsiniz. Web tasarım fiyatları kullanılan alt yapıya göre değişiklik göstereceğinden de WordPress tercih edilmektedir.
SEO
SEO – Arama Motoru Optimizasyonu internet dünyasında yayınladığınız web sitesinin arama motorları üzerinde görünür olması açısından oldukça önemlidir. Web siteniz üzerinde teknik, site içi, site dışı olmak üzere yapılan SEO çalışmalarının tümü web sitenizin arama motorları üzerinde görünür olması için yapılan çalışmalardır. SEO Danışmanlığı hizmeti alarak markanızın büyümesini profesyonel olarak takip edebilirsiniz.
WordPress ve SEO ilişkisi
WordPress, uzun yıllardır hem kendi core geliştiricileri hem de açık kaynak kodlu olmasından kaynaklı olarak dışarıdan sürekli geliştirilmeye devam eden bir sistemdir. Güvenlik anlamında güncel trendleri takip eden WordPress sizlere güvenli bir site deneyimi sunar. Mağazasında bulunan ücretsiz tema ve eklentilerin hepsi WordPress güvenlik kriterlerinden geçmesi gerekmektedir. Bu yüzden WordPress mağazısından yükleyeceğiniz her tema ve eklenti bu yüzden sizlere web sitesine olabilecek saldırılara karşı güvenlidir.
SEO için önemli olan birçok kriter bulunmaktadır. WordPress dünya genelinde çok yaygın kullanılan bir açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemi olmasından ötürü SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu ) kriterlerine dikkat etmektedir. Mevcut alt yapı için hazırlanan temalar arasından SEO uyumlu bir çok temaya rahatlıkla erişebilirsiniz. Bu sayede web sitelerinizi tasarlarken SEO uyumlu WordPress temalarını tercih ederek SEO ayarlarınıza rahatlıkla müdahale edebilirsiniz.
WordPress mağazası içerisinde arama motoru optimizasyonu için uyumlu temanızı kurarak işlem yaptıktan sonra SEO ayarlarınızı özelleştirmek için çeşitli WordPress SEO eklentilerini kullanabilirsiniz. SEO eklentileri ile birlikte web sitenizde bulunan sayfalarınızın Başlık ve açıklamalarını düzenleyebilir, robots.txt ve sitemap.xml gibi dosyaları otomatik oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.
WordPress SEO eklentileri arasında en çok tercih edilen eklentiler aşağıdaki gibidir;
- AIO SEO
- Yoast SEO
- RankMath
Tüm bu eklentiler ile birlikte web sitenizde SEO ayarlarınızı rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Farklı özelleştirmeler için Schema eklentisini de tercih ederek yapısal veri işaretlemelerinizi özelleştirebilirsiniz.

WordPress ve SEO ilişkisi
WordPress SEO Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Anahtar Kelime Araştırması
SEO’da en önemli adımlardan bir tanesi her zaman anahtar kelime araştırması yapmaktır. Anahtar kelime araştırması, web sitenizdeki içeriği neye odaklanacağınızı belirlemenize yardımcı olur. Çeşitli anahtar kelime araştırma araçlarını kullanarak anahtar kelime rekabetini ve popülerliğini öğrenebilirsiniz. Anahtar kelime araştırmasından sonra içeriklerinizi ve web site kurgunuzu şekillendirebilirsiniz.
- Başlıklar
Web sitenizde bulunan sayfaların başlıkları SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu ) için çok önemlidir. Başlıklar, Google’ın sayfalarınızı indekslemesine yardımcı olur. Her sayfa için benzersiz bir başlık etiketi kullanarak, sayfanızın içeriğine en iyi şekilde odaklanarak daha iyi bir SEO performansı elde edebilirsiniz. Arama sonuçları sayasında başlıklarınızın gözükeceğini unutmayın bu yüzden konu ile alakalı ve dikkat çekici başlık kullanımı tıklanma oranlarınızı artıracaktır.
- URL Yapısı
URL yapısı, bir sayfanın konusunu gösteren bir göstergedir. Kısa, öz ve açıklayıcı URL’ler kullanarak, hem ziyaretçilerin hem de arama motorlarının web sitenizdeki içeriği daha kolay anlamasına yardımcı olabilirsiniz. URL adreslerinizde Türkçe karakter kullanımından kaçınmanız ve çok uzun URL kullanmamalısınız.
- Meta Açıklamalar
Her sayfa için meta açıklaması oluşturmak, arama sonuçlarında görüntülenen açıklama metnini kontrol etmenizi sağlar. Meta açıklamaları, ziyaretçilerin sayfanızın içeriğine hızlı bir şekilde bakmalarına yardımcı olur. Arama sonuçları sayfasında gösterilen bir başka alan meta açıklama alanlarıdır. Bu alanlarda sayfanızın amacına yönelik odak anahtar kelimeyi kullanmanız önemlidir.
- İçerik Kalitesi
Bir web sitesinin en önemli yapı taşlarından bir tanesi olan içerik, alanında uzman kişiler tarafından yazılarak ve görsel, video gibi materyaller ile zenginleştirilmelidir. İçeriğiniz, ziyaretçilerinizin ilgisini çekmeli ve onlara fayda sağlamalıdır. Ayrıca, içeriğinizin doğru ve güncel olması arama sonuçlarında sizlere katkı sağlayacaktır.
- Bağlantılar
Bağlantılar iki başlık altında toplanabilir. Bu bağlantılar, İç bağlantılar ve dış bağlantılar, SEO için önemli bir faktördür. İç bağlantılar, web sitenizdeki sayfalar arasında bağlantılar oluşturarak ziyaretçilerin daha fazla içerik keşfetmelerine yardımcı olur. Blog yazılarınız içerisinde başka sayfalarınıza bağlantı vererek ziyaretçinizi bu alanda daha da bilgilendirebilirsiniz. Dış bağlantılar, web sitenize gelen yüksek kaliteli bağlantıların sayısını artırarak arama sonuçları sayfasında sizlere katkıda bulunmaktadır.
WordPress Güncelliği
Web siteleri her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte daha güvenli bir hal almaktadır. Önceki dönemlere göre bulunan SQL açıkları günümüzde çözüm bulunmuş ve önlem alınmış haldedir. WordPress sürekli geliştirilen bir yapı olmasıyla birlikte herhangi bir açık tespit edilmesiyle birlikte güvenlik güncellemesi getirmektedir. Bu yüzden WordPress alt yapısına sahip web sitenizi kullanırken her zaman güncel kullandığınızdan emin olmanız oldukça önemlidir.
Tema ve eklentiler üzerinde yapacağınız güncellemeler hususunda, güncelleme detaylarını takip ederek arzu ederseniz sadece güvenlik önlemlerini kapsayan güncellemelerini yapabilirsiniz. Bazı web site geliştiricileri WordPress tema veya eklentilerini güncellemek istemeyebilir. Bu yüzden ilgili güncelleme taleplerinin detaylarını kontrol ederek sadece sisteminizi bozmayacak güncellemeleri içeride uygulayabilirsiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 5 / 5. 3
Inolyzer Blog