Wix vs WordPress: Hangi Platform Web Sitesi Kurmak İçin Daha İyi?

Sürekli gelişen dijital dünyada neden web siteniz olmalı? sorusunun cevabını biliyorsanız, bir sonraki soruyu düşünmeye başlayabilirsiniz. İnternet üzerinde bilinirliği yakalamak için web sitesine ihtiyacımız var, peki web sitesini nasıl kuracağız? Ya da hangi platform web sitesi kurmak için daha iyi? Wix mi WordPress mi?
Eğer web sitesi kurmak konusunda tecrübeniz yoksa veya ilk defa bir web site sahibi olacaksanız, web sitesini nasıl kuracağınız ve hangi platformu seçeceğiniz büyük bir kafa karışıklığı haline gelebilir. Genel olarak web site kurmak isteyenler, Wix ve WordPress arasında kararsız kalmaktadır.
Web sitesinde hazır temalar mı? özgün tasarım mı?
Aralarındaki farkın ilki, Wix site kurma aracıdır; WordPress ise web sitenizi tamamen ihtiyaçlarınıza göre yaratmanızı sağlayan bir yönetim sistemidir. Wix sadece hazır temalar üzerinden, herhangi bir kod bilgisine gerek duyulmadan web site tasarımı yapılmasını sağlar. WordPress ise tamamen kişiselleştirilebilir, kod kullanarak eklentilerin sağlanabilir bir yapıya sahiptir. Wix kendi sitesini kurmak isteyenler için daha kullanışlı gözükse de WordPress ile arasındaki farklar oldukça fazladır. İşte, 7 adımda Wix mi WordPress mi? Sorusunun cevabı:
- Kullanım kolaylığı
Wix, kullanım kolaylığı olarak bakıldığında en çok tercih edilendir. Wix üyeliğinizi oluşturduktan sonra, kullanıcı dostu bir kontrol paneli ile karşılaşıyorsunuz. Metin ve görsel unsurlarınızı saniyeler içerinde ekleyebiliyor, web sitenizi kolayca tasarlıyorsunuz. Yeni sayfa eklemeleri, uygulama entegrasyonu gibi işlemleri de yönetebilmenizi sağlıyor. Wix, dakikalar içerisinde web site tasarlamanızı mümkün kılan, şablonlar üzerinde düzenlemeler yapabileceğiniz site kurma aracıdır.
WordPress, Wix’e göre biraz daha karışık gözükse de en az o kadar kolay bir kullanım sunuyor. Birçok seçenek içerdiği için başlangıçta biraz göz korkutabiliyor ama küçük bir kurcalamayla hangi seçeneğin ne işe yaradığını öğrenmek mümkün. Wix’e göre zor olsa da web site özelleştirmeleri için WordPress’i öğrenmek gerekir. Bu nedenle, kullanım kolaylığı olarak Wix daha cazip gelse de WordPress’le çok daha fazlasını yapabileceğinizi unutmayın.
- Site yönetimi
İki platformun da kullanım kolaylığından bahsettik ama site yönetimi kullanım kolaylığı demek değildir. Web siteleri gerekli durumlarda güncelleme, sorun giderme, silme ve eklemelere ihtiyaç duyar. Wix’in web site tasarımını basit tutması nedeniyle bu eylemler kolaylıkla halledilebiliyor. WordPress de bu işlemleri çok kolay bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlıyor ama WordPress web site sahiplerine ek olarak önemli bir şey sunuyor; SEO. Wix ile kurduğunuz web site tasarımı, gelecekte erişmek isteyebileceğiniz bazı fonksiyonlarda eksik kalmaktadır. Ek olarak sitenizle ilgili analitik verilere ulaşmak isterseniz, Wix’in Premium planlarından birine geçmeniz gerekiyor. Bu da uzun vadeli Wix kullanımı, WordPress kullanımından daha fazla maliyetli olmasını sağlıyor. WordPress, site yönetimi konusunda Wix’in sunmadığı en etkili çözümleri sunmaktadır.
Web site kurulumu için Wix güzel bir deneyim gibi gözükse de ilerleyen süreçlerde zorluk çıkarabilmesi oldukça yüksek bir ihtimal.

wix vs wordpress
- Performans
WordPress ve Wix söz konusu performans olunca karşılaştırılması oldukça zor. Wix, web sitesinin temel performans değişikliğine uygun özelleştirmelere izin vermiyor, bunu kendi içerisinde hallediyor. Site performansınız için ince ayarlar yapmak zorunda kaldığınız zaman ise WordPress kullanmak daha mantıklı bir tercih olacaktır. Wix ile sitenizin ne kadar yüksek bir performansa sahip olduğunu veri olarak elde edemiyorsunuz. WordPress web sitenizden daha iyi performans alabilmek için birçok yöntem bulunuyor. Wix gibi birçok otomatik seçenek içermese de eklentilerle daha verimli hale getirmek, çok daha mümkün. Konu eğer performans odaklıysa, sitenizin müşterileriniz tarafından hızlı açılması ve sorunsuz çalışması gibi düşünceleriniz varsa WordPress birçok konuda her zaman yanınızda.
- Güvenlik
Güvenlik bir web site için oldukça önemli bir unsurdur. Ancak, ne yazık ki tam anlamıyla güvenli platform denen bir şey yoktur. Bu nedenle, Wix ve WordPress bu konuda oldukça aynı durumdadır. Wix, geçmişte güvenlikle ilgili büyük problemler yaşamış olsa da kullanıcıların temel yazılımı düzenleyememesi, Wix’in kendini güncellemesi gibi sebeplerden kendiliğinden güvenli olarak geçer.
WordPress de aynı şekilde kendiliğinden çok güvenlidir. Site içerisindeki eklentileri ve temaları mümkün olduğunca güncellemek, WordPress üzerindeki güvenlik sıkıntılarının önüne geçmiş olursunuz. Özellikle, WordPress’in son zamanlardaki artan popülerliği nedeniyle birçok güvenlik tehdidine karşı özelleştirme seçenekleri sunulmaktadır. Eğer güvenlik konusunda uğraşmak istemiyorsanız Wix kullanmayı veya web site hizmeti veren bir ajansla çalışmayı tercih edebilirsiniz.
- Özelleştirilebilir olması
Web sitelerin özelleştirilebilir olması, günümüz internet dünyasında bir gerekliliktir. Sadece basit bir web site yapılması düşünülse bile seçeneklerin geniş olması, daha çok hitap etmeyi sağlar. Wix birçok özelleştirme seçeneği sunmaktadır; yorum, canlı sohbet ve online mağaza gibi. Ancak, WordPress özelleştirilebilir olmak konusunda önde gelmektedir. WordPress kullanmak, binlerce eklenti ve temaya erişebilmeyi sağlıyor. Bu da web sitenizi hayallerinizdeki gibi bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Kısacası, WordPress kullanarak Wix kullanarak yapamayacağınız birçok özellikte web siteleri tasarlayabilirsiniz.
- E-ticaret uygunluğu
Wix kullanarak online mağaza oluşturabiliyorsunuz ama ücretli bir planlamayla. E-Ticaret için Wix kullanmak, başlarda mantıklı gelse de Shopify gibi uzantılarla karşılaştırıldığında Wix oldukça güçsüz kalmaktadır. WordPress ise e-ticaret uygunluğunda özellikle çok sık tercih edilmektedir. WordPress, e-ticaret sitelerini destekler ve ücretsiz WordPress eklentisi olan WooCommerce kullanılabilir. WooCommerce eklentisi, birçok WordPress web sitesinde kullanılmaktadır.
WordPress kullanıcılarına hizmet, ürün ve abonelik gibi birçok şeyin satışına yardımcı olabilecek başka eklentilere de sahiptir. Bu eklentilerin en tanınanları ise; WooCommerce, Shopify ve BigCommerce’dir. Eğer amacınız bir e-ticaret sitesi ise WordPress kesinlikle tek tercih etmeniz gereken seçenek olmalı. Wix, WordPress ile yapabileceklerinizden daha azını daha fazla maliyetle size sunacaktır. WordPress ek olarak SEO konusunda da size geniş bir kontrol seçeneği sunduğundan, SEO çalışmalarınızın verimli olmasını sağlayacaktır.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 0 / 5. 0
Inolyzer Blog