Tipografi Nedir?

Telefon veya televizyon ekranında, kitaplarda veya mağaza vitrinlerinde kısacası günlük hayatın her yerinde farkında olmadan kelimelerle karşılaşıyoruz. Kelimeler bir yerden gönderilen mesajı geniş kitlelere iletir. Bazen kişiyi bilgilendirir bazen de harekete geçirir. İletişim kanallarında karşılaştığımız yazılarda dikkat çeken nokta, iletilen mesajda anlamın yanı sıra, söylenen şey ile görünen arasında bir bağ olmasıdır. Normal şartlarda pek dikkat çekmeyecek bir yazıyı tipografi ile ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Bu içerikte, tasarımda tipografi nedir ve tipografi neden önemlidir sorularının cevabını bulacağız.
Tipografi nedir diye sorulduğunda tasarımcılar en açıklayıcı olarak şu cevabı verirler: yazıların boyut, tip ve boşluk ve uzunluklarının okuyucuya görsel olarak etkileyecek şekilde düzenlenmesidir. Tipografi ile belirli mesajlar verilebilir ve bazı duygular aktarılabilir. Bu yüzden metinlere hayat veren çalışmadır dersek abartmış olmayız. Tarihi 11.yüzyıla kadar dayanan tipografi, dijitalleşmeden önce kitap, dergi gibi yayınlar için önemli bir çalışmaydı. Şimdilerde ise firmaların logolarından video içeriklerine kadar dijital dünyada her yerde başarılı tipografi örneklerini görmemiz mümkündür.
Tipografi Neden Önemlidir?
Grafik tasarım hizmetleri içerisinde yapılan kartvizit, logo, afiş ve diğer matbu tasarımlarda tipografi çok önemlidir. Bazı metinlerde okumayı güçleştirecek tipografi hataları yapıldığına denk gelmişsinizdir. Yapılan iş ve firma kültürüyle bağdaşmayan çalışmalar etkisiz olur. Öncelikli olarak, tipografinin yazıya dikkat çekme etkisi vardır. Bir reklam panosunun yanından geçerken dikkatinizi çekecek en önemli tasarım ögesi metnin tipografisidir. İkinci olarak, metni hedef kitle için unutulmaz kılar. Dünyaca ünlü markaları düşündüğünüzde akınıza logoları gelir. Kişiler tercih edilen tipografi ögeleri sebebiyle bilinçaltında markaya dair duyguları saklayabilirler. Ayrıca marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olur.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 0 / 5. 0
Inolyzer Blog