Sosyal Medya Yönetiminde Yapılan Hatalar
İletişimin altın çağını yaşadığı 2000’li yıllarda sosyal medya, en önemli iletişim araçlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcılara birçok yenilik sunan sosyal medya uygulamaları, başlarda eğlence amaçlı düşünülse de son zamanlarda ticari amaçlarla fazlaca kullanılıyor. Bu yüzden sosyal medya hesap hareketleri bireyler ve şirketler için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, sosyal medya yönetimi birçok kullanıcının dikkatini yönelttiği çalışma alanlarından biri oldu.
Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
Sosyal medya yönetimi Facebook, Instagram, LinkedIn gibi mecralarda bulunan kullanıcı hesaplarının yönetim sürecidir. Bu süreçte içerik analizi ve paylaşımı, hedef kitlenin tespit edilmesi ve diğer kullanıcılarla etkileşim kurulması gibi pek çok çalışma yer alır. Sosyal medya yönetimi yapılırken atılan her adım, paylaşılacak her bir kelime, sanal ortamda olduğu kadar gerçek hayatta da başarınızı etkiyecektir. Bu süreçte yapılan bazı hatalar nedeniyle kimi sayfaların olumsuz itibara sahip olduğu görülür. Sosyal medya yönetimi yaparken kaçınmanız gereken hatalar nelerdir? Sorusuna en sık yapılan 4 hatayı örnek verebiliriz:
- Sosyal Medya Stratejisi Oluşturmamak
İş hayatında sıkça söylenen “strateji” kelimesi sosyal medya yönetirken de önemli aşamalardan biridir. Bir strateji veya plana bağlı olmadan rastgele yapılan paylaşımlar, uzun vadede başarınızı baltalayabilir. Her sosyal medya platformu için farklı bir strateji belirlenir. Ulaşmak istediğiniz hedefler ve bunlara biçilen zamanın yer aldığı bir listeniz olmalıdır. Örneğin haftada bir içerik paylaşmak bir stratejiniz olabilir.
- Hedef Kitlenin Belirlenmemesi
Hedef kitle, sosyal medya hesabının temel verilerden birini oluşturur. Muhatap olacağınız kitlenin özelliklerini tespit etmek, etkileşim oranınızı belirler. Hedef kitlenizi hangi yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve bölgeden insanlar oluşturuyor? Bu veriler ışığında içerik planlaması yapılmazsa iyi bir sosyal medya yönetimi yapmış sayılmazsınız.
- Hedef Mecraların Belirlenmemesi
Tıpkı hedef kitleniz gibi hedef mecranızın belirlenmemesi de en sık yapılan hatalardan biridir. Ürün veya hizmetinize ilgili potansiyel kişilerin hangi mecralarda aktif olduğunuz araştırmalısınız. Bu araştırmayı yapmadan, çok sayıda uygulamada aynı anda var olmaya çalışmak, zaman ve enerjinizi boşa harcamanız anlamına gelir. Bunun yerine araştırma sonucu elde ettiğiniz, 1-2 mecrayı hedeflemek ve çalışmaları onlar üzerinden sürdürmek, emeklerinize karşılık başarıyı getirecektir.
- Hedef Kitleyle Etkileşim Kurmamak
Hedef kitlenizle etkileşim yakalamak ve onları yorum yapmaya teşvik etmek sosyal medya yönetimi için gereklidir. İnsanları etkileşime davet edecek içerikler planlamalısınız. Destek, öneri veya firmaya soru sorulması bile etkileşim için değerlidir. Yorum ve etkileşime kapalı sosyal medya hesapları kullanıcılara çekici gelmeyecektir. Firma, kullanıcı yorumlarını cevaplamaya önem veriyorsa, insanlar o firmadan ürün/hizmet almaya daha meyilli olurlar. Fakat günümüzde bunu yapan az sayıda sosyal medya hesabı var.
Sosyal mecralarda etkili ve olumlu bir şekilde temsil edilmek istiyorsanız, sosyal medya yönetimi sürecinde bu hataları yapmamaya özen göstermelisiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 5 / 5. 2
Inolyzer Blog