
SEO çalışmaları stratejik çalışmalar ile birlikte zaman içerisinde sonuç alınabilen bir süreçtir. SEO işlemlerini On-page ve Off-page olarak iki başlıkta inceleyebiliriz. Site içi çalışmalar olarak adlandırılan On-page SEO çalışmalar sayfalarımızın başlık ve açıklama kısımları gibi alanları içermekle birlikte içeriklerimiz üzerinde yapabileceğimiz çalışmaların tümü olarak adlandırılabilir. Site içi linkleme nedir sorusu on-page SEO çalışmalarında dikkat çekebilen bir başlıktır. Web sitemizde sektörümüzle ilgili içeriklerimizi yayınlayarak bu sektöre yönelik soruları cevaplandırdığımız içeriklerimizi alakalı kelimeler ile birbirlerine linkleme yaptığımız sistem olarak ele alabiliriz. SEO Danışmanlığı hizmeti aldığınızda sitenizde yapılacak çalışmaların bir parçası olarak yürütülmektedir.
Site İçi Linkleme Nedir?
Site içi linkleme, web sitenizin içerisinde bulunan bir sayfanızdan yine web sitenizde bulunan başka bir sayfaya o sayfa ile alakalı bir kelimeyi kullanarak link verilmesi demektir. Kullanıcılarınız site içerisinde kolay bir gezinti yapmasını kolaylaştıran bu yapı oldukça önemlidir. İç linkleme sayesinde hem kullanıcı deneyimini iyileştiririz hem de Google botlarının web sitemiz içerisinde sayfalarımız arasında geçişlerini kolaylaştırmış oluruz.
SEO başlığı altında İngilizce olarak araştırmalarınızı gerçekleştirdiğinizde “ internal link “ olarak bizi karşılamaktadır.
Site içi Linklemenin SEO İçin Faydaları Nelerdir?
İç linkleme öncelikle ziyaretçilerin ilgili konular arasında kolay bir şekilde gezinti sağlayabilmesini kolaylaştıracaktır. Bunun yanında sayfa üzerinde ilgili kelimelerde gezinti yapma işlemini Google botları içinde kolaylaştırmış olacağız. Bu sayede yazdığımız içeriklerle Google botlarının bizi anlamsal olarak işaretlemesine de olanak sağlayacağız.
Site içi linkleme faydalarını aşağıdaki maddelere ayırabiliriz.
- Sitenizde geçirilen süreye katkı sağlar.
- Site taraması ve dizine eklenme sağlar.
- Sayfalarınız arasında gezintiyi kolaylaştırır.
- Sitenizin otoritesinin dağılımı konusunda yardımcı olur.
- Sayfalarınızın görüntülenme sayılarına katkıda bulunur.
Site İçi Linkleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Web sitenize SEO çalışmaları adı altında yapacağınız site içi linkleme işlemi bazı kriterlere dikkat edilerek uygulanmalıdır. Sitemize SEO yaparken uyguladığımız teknikleri doğru bir şekilde sitemize dahil etmek bizlere daha fazla organik katkı sağlayacaktır.
- Link Sayısına Dikkat Edin
Web sayfanız üzerinden içeriklerinizin arasından link vereceğiniz sayfayla alakalı kelimeyi seçtikten sonra link çıkışı yapmanız önemli. Bu link çıkışlarını gerçekleştirirken bir sayfa üzerinde aşırıya kaçmadan farklı sayfalara yönlendirme gerçekleştirebilirsiniz. Link çıkışı sadece kelimeler üzerinden değil görseller üzerinden de verilebilir. Bir sayfa üzerinden 2 adet kelime ve 1 adet görsel olmak üzere toplamda 3 adet site içi linkleme yapmak katkı sağlayacaktır. Daha fazlası sayfanız üzerinde spam etkisi yaratabilir. Site içi linkleme işleminizi yaparken mevcut yönlendirmeleri olabildiğince sayfanızın üst kısımlarından yapmanız da bir diğer katkı olacaktır.
- Gereksiz Site İçi Linkleme Yapmaktan Kaçının
Blog içeriklerinizi ele alalım. Web siteniz üzerinde yayınladığınız blog içeriklerinizi düşündüğümüzde bu içerikler üzerinden konuyla alakasız sırf link verebilmek adına link çıkışları yapmamak gerekmektedir. İçeriğinizin konusu “ SEO hakkında bilgi veriyorsa “ bizler gidip Tasarım üzerinde bir başka içeriğimize link yapmamalıyız. Kullanıcının arama niyetine oranla o içeriğe ulaştığında ilgilenebileceği kelimeleri kullanarak o konulardaki içeriklere yönlendirme yapmamız bizlere daha fazla katkı sağlayacaktır.
- 404 Hataya Düşen Sayfalara Link Vermeyin
Daha önce birçok site içi linkleme yapılarak link çıkışları yapılmış bir sitesinde güncelliğini kaybetmiş artık varlığını korumayan sayfalara hala link çıkışı gerçekleştiriliyor olabilir. SEO Çalışmaları kapsamında bu durumları tespit ederek sayfanızda bulunan ve 404 sayfalarına düşen linklerini tespit ederek güncelleyebilirsiniz. Site içi linkleme işlemini tarayabilmek adına Screaming Frog gibi yardımcı SEO araçlarını kullanarak tarama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Link Verilen Sayfayı Yeni Sekmede Açtırmak
Kullanıcı organik veya reklam yoluyla web sayfanıza ulaştığında size ulaştığı konu üzerinden alakalı konulara vermiş olduğunuz linkleme sayesinde kullanıcının site üzerinde gezintisini tetiklemiş olursunuz. Bu gezinti sırasında kullanıcılara yeni sekmede açılan bir link sunmanız halinde mevcut sayfa arka planda açık kalarak yönlendiği sayfada vakit geçirmesine olanak sağlar. Sonrasında kullanıcı önceki sayfaya geçmek istediğinde tarayıcısı üzerinden sekme üzerinde geçiş yaparak iki sayfanızda aktif bir oturumu devam ettiriyor olacaktır.

Site İçi Linkleme Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Site İçi Linkleme ve Dış Link Arasındaki Fark Nedir?
Site içi linkleme bu yazımızda detaylı olarak değindiğimiz bir linkleme türüdür. Bunun yanında ele alınabilecek bir diğer linkleme türü Dış link adı verdiğimiz bağlantı türleridir. Dış link dediğimiz bağlantılar internet sitemiz üzerinden herhangi bir kelime veya görsel üzerinden sitemiz dışı vermiş olduğumuz bağlantıları temsil etmektedir. Site dışı linkleme işlemi yaparken genellikle kaynak gösterilen durumlarda tercih ederiz. Site dışı linkleme bazı durumlarda reklam amacıyla da yapılarak reklam yaptığımız siteye link çıkışı gerçekleştirilerek de gerçekleştirilebilir. Reklam amaçlı verdiğimiz linkleri sponsored olarak tanımlamak önemlidir.
Page Rank ( PR ) Sayfa Otoritesi Nedir?
PageRank yani Sayfa otoritesi, Google’ın web sitelerini SERP ekranlarında sıralarken kullandığı bir algoritmadır. PageRank, bir web sitesinin sayfa otoritesini belirlemek için kullanılan bir algoritmadır. Sayfa otoritesi, bir web sitesinin belirli bir sayfasının, arama motorlarında ne kadar değerli olduğunu ifade eder. Sayfa otoritesi değeri, bir sayfanın kalitesini ve güvenirliğini yansıtır ve arama motorları tarafından sıralama faktörlerinden bir tanesidir.
PageRank birçok faktöre göre belirlenebilir fakat en nihayetinde bir sayfanın diğer web sitelerinden aldığı bağlantıların kalitesine göre belirlenir. Bir sayfaya gelen bağlantılar, sayfanın önemini ve otoritesini artırır. Ancak, tüm bağlantılar eşit değeri yansıtmaz. Bir sayfaya gelen bağlantıların kalitesi, kaynak sayfanın sayfa otoritesi, bağlantının konusu ve kullanılan bağlantı metni gibi faktörlere göre değişebilmektedir. Birlikte örneklendirmemiz gerekirse, yüksek sayfa otoritesine sahip bir web sitesinden gelen bağlantılar, sayfa otoritesini artırırken, düşük sayfa otoritesine sahip bir web sitesinden gelen bağlantılar, sayfa otoritesini artırmada daha az etkilidir.
SEO çalışmaları yaparken birçok detaya dikkat etmek bir strateji doğrultusunda ilerlemek önemli. PageRank bunlardan biridir ve bir web sitesinin sayfa otoritesini belirlemek için kullanılan önemli bir faktördür, ancak tek başına SEO çalışmalarımızda yeterli değildir. Arama motorları, bir web sitesinin sayfa otoritesini belirlerken, PageRank‘ın yanı sıra, web sitesinin içeriği, anahtar kelime yoğunluğu, kullanıcı deneyimi ve mobil uyumluluk gibi diğer faktörleri de dikkate alır. Bu nedenle, bir web sitesinin sayfa otoritesini artırmak için, kaliteli içerik oluşturmak, kullanıcı deneyimini iyileştirmek, mobil uyumluluğu sağlamak ve doğru anahtar kelimeleri kullanmak gibi diğer SEO stratejilerini de uygulamak önemlidir.
Site İçi Linkleme Yapmak Neden Önemlidir?
Site içi linkleme yapmak web sitenizi daha kullanıcı dostu hale getirir bu sayede kullanıcı deneyimine katkı sağlamış olursunuz. Bir e-ticaret sitesi üzerinden örnek verelim. Anasayfada yer alan ürünlerinizi tanıtan bir sayfada, ilgili ürün kategorilerinin bulunduğu sayfaya yönlendiren bir bağlantı ekleyerek, ziyaretçilerin daha doğru ve hızlı bir şekilde ilgili ürüne ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.
Bununla birlikte site içi linkleme, arama motoru botlarına web sitenizdeki sayfalar arasındaki bağlantıları gösterir ve Google botlarının sitenizi daha kolay bir şekilde tarayarak sayfalarınızın daha hızlı dizinlenmesine yardımcı olur. Sitenizdeki sayfalar arasında doğru bir şekilde bağlantı kurmak da önemlidir. Bir blog sitesi üzerinden örneklendirme yapacak olursak, bloğunuzda yer alan bir makalede, konuyla ilgili bir diğer makaleye yönlendiren bir bağlantı eklemek, kullanıcılara daha fazla bilgi sunarken aynı zamanda arama motorlarına da web sitenizin içeriği hakkında daha fazla bilgi verir.
Site içi linkleme, web sitenizin sayfa otoritesini artırır. Site içi linkleme, ziyaretçilerin web sitenizde daha fazla zaman geçirmelerini sağlar ve sitenizin sayfa otoritesini artırarak arama motoru sıralamalarınızın yükselmesine yardımcı olabilir.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 4.7 / 5. 3
Inolyzer Blog