Tüm dünya üzerinde olan reklam rekabet ortamı firmalar için yüksek maliyetlere neden olabiliyor. Birçok firma hala geleneksel medyanın reklam gücünü kullanabiliyor. Geleneksel medyanın reklam politikası rekabeti ve maliyeti yüksek bir ortam olarak devam etmektedir. Dijital reklamlar herkes doğru hedef kitle analizi ile ulaşabileceği düşün maliyetli bir yer olarak bulunmaktadır. Maliyetleri anlık reklamlarda görünür olmak adına değil uzun vadede organik aramalarda kalıcı olarak üst sıralarda yer almak isteyen firmalar ise arama motoru optimizasyonu tercih etmelidirler. SEO Danışmanlığı hizmeti alarak SEO hataları yapmaktan kurtulabilirsiniz. Kendi web siteniz üzerinde SEO hizmeti almadan yapacağınız işlemler için en sık yapılan SEO hatalarını sizler için listeledik.
Marka bilinirliğinin artması ve arama motorlarında görünür olabilmek adına yapılan SEO çalışmaları markanızın organik olarak arama motorlarında yükselmesini desteklemektedir. SEO çalışmaları sektörünüze ve rekabet düzeyine göre uzun soluklu emek ekseninde yapılan işlemler dizisidir. Organik olarak arama motorlarında üst sıralarda yer almanız dijital pazarlama alanındaki reklam maliyetlerinizi de düşürecek bir başlıktır. Bu sayede SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu ) tarafına yapacağınız yatırımlar ile uzun vadede organik olarak görünür olabilmeyi başaracaksınız.
En Çok Yapılan SEO Hataları
- Özgün Olmayan İçerik Kullanımı
- Meta Başlık Etiketlerinin Kullanımı
- Meta İçerik Etiketlerinin Kullanımı
- Görsel kullanımı ve ALT etiketler
- Mobil Sorunlar
- txt ve Sitemap eksikliği
- Site İçi linkleme
Özgün Olmayan İçerikler (Duplicate Content – Kopya İçerik)
SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu ) işlemlerini gerçekleştireceğimiz web sitemiz için içerikler çok önemli bir yere sahiptir. Google’ın Ağustos 2022 tarihli faydalı içerik güncellemesi içeriğin ne kadar çok önemli olduğunu bizlere vurgulamaktadır. Web site içeriklerimizi oluştururken tamamen bizlere özgü ve kullanıcı odaklı bir içerik politikası izlemememiz gerekmektedir. Sadece SEO için yazılan yoğun anahtar kelime kullanımına maruz kalmış, hiçbir şey anlatmayan içeriklerden kaçınmamız bir değer üreten içerikler oluşturmamız gerekmektedir.
İçeriklerimizin üretimi konusunda bilgi verici, özgün metinler kullanıp gerekli kaynak gösterimleri, görseller ve videolar gibi zenginleştirerek içeriklerimizi oluşturmak bizleri ön plana çıkaracaktır. İçeriklerimizi oluştururken yazdığımız konuya dair cevapları veriyor olmamız bu konuda ki uzmanlığımızı da göstermiş ve kullanıcının aradığı sorunun cevabına vermiş olmamız önemlidir. Kullanıcının konu üzerinde sayfamızda gezintisi sonucu potansiyel sorularına da cevap verdiğimiz içerikleri sunmamız sitemizde uzun süreli kalmasına sebep olacaktır.
Başka sitelerden aldığımız metinleri web sitemizde birebir kullanarak kopya içerik kullanımından kaçınmamız gerekmektedir. Bununla birlikte web sitemiz içerisinde de kendi içeriklerimizde de tekrara düşebilecek durumlardan kaçınmalıyız. İçeriklerimizi oluştururken web sitemizde bulunan diğer içerikleri de tekrarlamamak bu konuda önemlidir.
Meta Başlık Etiketlerinin Kullanımı
Meta başlık etiketleri her sayfamızda mutlaka olması gereken bir etiket türüdür. Meta Title olarak geçen bu etiket türü sayesinde ilgili sayfanın bu konu üzerinde başlığını belirlemiş oluyoruz. Meta Title içerisinde sayfamıza ait anahtar kelimeye mutlaka yer vermek önemlidir. Bu sayede sayfamızın anlamlandırılması konusunda arama motoru robotlarına destek vermiş oluruz.
Meta title etiketi aynı zamanda SERP ekranında direkt bir şekilde kullanıcıyla temasa geçtiğimiz alandır. Bu yüzden anahtar kelimemizin kullanımının olduğu dikkat çekici meta başlık etiketleri kullanmak oldukça önemlidir.
Web sayfamızıntagları arasında yer alması gereken kod örneği aşağıdaki gibidir;
Meta başlık etiketinizi oluştururken bir karakter sınırı içerisinde yazmanız önemlidir. Aksi durumlarda negatif bir etkiyle karşılaşabilir veya Google başlık etiketinizi SERP ekranında kısaltarak üç nokta ile sonlandırmaktadır. Ortalama olarak 40-60 karakter arasında başlıklara sahip olmanız önemlidir.
Meta İçerik Etiketlerinin Kullanımı
Meta açıklama etiketleri olarak geçen bu etiket kullanımı sayfamıza dair başlık etikenin hemen altında yer almaktadır. Meta Description olarak adlandırılan bu kısımda anahtar kelime kullanımı oldukça önemlidir. Sayfamızın hangi konuyla ilgili olduğuna dair Google botlarının bizi anlamlandırdığı bu noktaları mutlaka kullanmak önemlidir.
Meta title etiketiyle aynı kullanıma sahip olan Meta Description alanıtagları arasında yer almaktadır. Örnek kod kullanımı aşağıdaki gibidir;
Meta açıklama alanınızın içeriğinizin sınırlandırılması ortalama 130-160 karakter olarak değişkenlik göstermektedir. Meta açıklamalarınız içerisinde mutlaka dikkat çekici ve anahtar kelime kullanımına önem verdiğiniz bir yapıda oluşturmanız gerekmektedir.
Görsel kullanımı ve ALT etiketler
İçeriklerimizi oluştururken görsel kullanımının önemli olduğunu vurgulamıştır. İçeriklerimiz sadece metinlerden değil görsel, video ve animasyonlar gibi birçok materyaller kullanılarak zengin içerik yapısı kurgulanabilir. Google arama ekranlarında görsel aramaya da yer verdiğiniz bilmekte fayda var. Bu yüzden içeriklerimizi oluştururken kullandığımız görsellerimizin daha kolay bir şekilde anlamlandırılabilmesi için mutlaka Görsel adımızın Türkçe karakterler olmadan konuyla ilgili tanımlanması ve görsel açıklamasının yani alt etiket açıklamasının mutlaka olması gerekmektedir.
Örnek kod kullanımı aşağıdaki gibidir;
< img src=””resim-basligi.jpg”” alt=””Görsel” / >
Görsellerimizde kullandığımız formatlarda çok önemli bir yere sahiptir. Sitenizin hızını doğrudan etkileyen bir faktör olduğu unutulmaması gerekmektedir. Bu yüzden görsellerimizi kullanırken jpg, jpeg ve png gibi dosya uzantılarını kullanabileceğimiz gibi Google’ın desteklediği webp ve günümüzde popülaritesi her geçen gün artmakta olan .svg kullanımını da web sitelerimizin uygun yerlerine dahil edebiliriz.
Mobil Sorunlar
Günümüzde mobil akıl cihaz kullanımının artmasıyla birlikte mobil web site görünümleri çok önemli bir noktaya gelmiştir. Bu yüzden hazırladığımız web sitelerinin responsive mobil uyumlu bir tasarıma sahip olması gerekmektedir. Web sitemizi yayına aldığımızda mobil versiyonunda kullanılabilir olması önemlidir. Mobil arayüz kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar, metinlerin okunabilir ve tıklanabilir öğelerin kolay ulaşılabilir olması kullanıcı deneyimi açısından kıymetlidir.
Web sitenizin mobil kullanıcılar için hızlı bir şekilde yüklenebilir olması iyi bir kullanıcı deneyimi katacaktır. Bu yüzden web sitenizi oluştururken mobil versiyonu ve diğer versiyonlar diğerek ele almak buna göre bazı trendleri tasarımınızda uygulamak çok önemli olacaktır. Site hızı değerlerinizi analiz edebilmek adına Google web vital değerlerini analiz ederek yazılımcınız ile birlikte web siteniz üzerinde aksiyonlar alabilirsiniz.
Robots.txt ve Sitemap eksikliği
Önemli bir teknik SEO konusu olan robots.txt ve sitemap kullanımı web sitenizin arama motoru botları tarafında rahatlıkla sitenizin taranabilmesine yardımcı olmaktadır. Robots.txt dosyası ile birlikte arama motoru botlarının web siteniz üzerinde hangi sayfa veya klasörleri taraması ve taramaması gerektiği noktasında bilgilendirme yaparsınız. Bu sayede Google botları web sitenizi ziyaret ettiğinizde tarama bütçenizi sağlıklı bir şekilde kullanarak sadece ilgili alanlara yönlendirme yapmış olursunuz.
Sitemap bir Google sıralama kriteri olmamakla birlikte SEO dünyasında Google botlarının işini kolaylaştırmak ve kullanıcıyı kaliteli bir şekilde beslememiz bizleri her zaman öne taşımaktadır. Bu yüzden web sitelerimizde SEO çalışmaları yaparken mutlaka sitemap.xml dosyamıza yer vermek önemlidir. XML, Html ve farklı sayfa uzantılarında oluşabilen sitemap dosyası web sitenizdeki sayfaların URL bilgilerini ve güncelleme bilgilerinin yer aldığı sitenize dair sayfa bilgileri veren bir dosyadır.
Site içi linkleme
Web sitemizde içerikler oldukça önemlidir. İçerikler web sitemizin bir konu veya konularla ilişiğini anlamlandırılması için arama motorları tarafından kullanılmaktadır. İçeriklerimizi oluşturarak web sitemizin hangi sektör ve konularla alakalı olduğuna dair bilgiler veririz. Site içi linkleme konusu arama motoru botlarının web sayfamız içerisinde sayfa otoritelerini aktarmak ve aynı zamanda kullanıcıların gezinti yaptıkları sayfalarda ilgilenebileceği diğer sayfalara geçişini kolaylaştırmaktadır.
Özellikle sitemizde bulunan blog sayfalarımız üzerinden gerçekleştirdiğimiz site içi linkleme anahtar kelimeler üzerinden yönlendirme yaparak gerçekleştirilmektedir. Blog sayfalarımız haricinde menülerimizden, hizmet sayfası yönlendirmeleriyle vb. içerik yönlendirmeleri ile yaptığımız linklemelerin tümü site içi linkleme olarak adlandırılmaktadır. Web sitemizin içerik kurgusunda mutlaka site içi linklemeye öncelik vermemiz önemlidir.
SEO Uzun Vadede Sonuç Alınabilecek Bir Çalışmadır!
Arama motoru optimizasyonu çalışmaları uzun vadede sektöre uygun stratejiler ile birlikte sonuç alınabilen bir çalışma türüdür. SEO çalışmalarınızdan dönüş alabilmek adına sistematik ve rekabete uygun hamleler yapılması gerekmektedir. SEO ile yeni tanışan markaların en çok yaptığı hatalardan bir tanesi kısa vadede sonuçlar bekleyip bu sonuçları elde edemeyince SEO çalışmalarını bırakmalarıdır.
SEO çalışmalarınızdan organik olarak sonuç alabilmek adına uzun vadeli bir çalışma modeline sadık kalmanız ve güncellemeleri takip etmeniz gerekmektedir. Bir plan dahilinde yapılan SEO çalışmaları hedeflerinize daha kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır.
SEO çalışmalarınızda en iyi verimi alabilmek için dikkat etmeniz gereken başlıklar aşağıdaki gibidir;
- Web sitenizi taranabilir olması
- Anahtar kelime stratejinizi rekabet ve sektör araştırmanız sonucu planlayın.
- Kaliteli, kullanıcı odaklı içerik yol haritası oluşturun.
- Web sitenizi responsive hale getirin.
- Domain otoritesi yüksek konunuzla alakalı sitelerden link çıkışları sağlayın.
- Düzenli aralıklarla web site hata taraması gerçekleştirerek sorunları çözümleyin.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 5 / 5. 4
Inolyzer Blog