Podcast Nedir? Podcast Nasıl Yapılır?
Kitle iletişim araçları geçen zamanla dönüşüme uğruyor. Gün geçtikçe değişen insan ihtiyaçları bazı iletişim araçlarını çok sevdirirken, bazılarını ise unutturuyor. Teknolojik gelişmelerin yaratıcılıkla buluşması yeni iletişim araçlarının doğmasına da olanak tanıyor. Podcast, 2000’lerin başında ortaya çıkmıştır, bu sebeple henüz yeni kabul edilen araçlardan biridir. Ülkemizde ve tüm dünyada ilgiyle takip edilen podcast içerikleri, hem dijital ortamlarda hem kulaktan kulağa yayılıyor. Podcast’i radyo yayınlarının daha modern versiyonu olarak adlandırabiliriz. Boş zamanlarınızda veya günlük yaşamın her anında, abone olduğunuz yayını istediğiniz cihaza indirir ve zamanı keyifli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Google Podcasts veya Apple Podcasts gibi uygulamalardan ilginizi çeken konularda ve farklı dillerde binlerce yayını dinleyebilirsiniz. Özellikle pandemiyle birlikte evde kaliteli vakit geçirme isteğimizin arttığı son yıllarda, podcast nedir? Podcast nasıl yapılır? gibi sorularla sıkça karşılaşıyoruz.
Podcast Ne Demek?
Podcast, internet üzerinden paylaşılan ve çeşitli konularda bölümlere ayrılmış dijital ses dosyası biçimlerine denir. iPod ve broadcasting kelimelerinden türetilmiştir. ‘’pod’’ kapsül ve ‘’broadcast’’ yayın yapmak anlamlarına gelir. Bu ismi almasının nedeni başlangıçta iPod için tasarlanmış bir sistem olmasıydı. Şimdilerde ise bu değişti ve birçok platformdan dinlenebilir hale geldi. Her yere taşınabilir cihazlardan ulaşılması ve yoğun odaklanma gerektirmeden rahatça dinlenebilmesi, onu günümüzün en sevilen medya formatı haline getirmiştir. Eğitim, psikoloji, bilim veya sanat gibi sınırsız konsept üzerine podcast bulabilirsiniz.
Podcast Nasıl Yapılır?
Podcast’in son yıllarda oldukça revaçta olması birçok kişiyi farklı amaçlarla bu mecraya yöneltmiştir. Podcast basit bir dinlencenin ötesinde güçlü bir iletişim aracıdır. Bazı yayıncılar başlangıçta eğlence veya kişisel amaçlarla girdikleri bu alanda, zamanla kendi takipçi kitlesini oluşturabilmiştir. Bu da podcast’i dijital pazarlamada kullanabileceğiniz reklam türlerinden biri haline getirmiştir. Öyleyse birçok kişinin detaylarını öğrenmek istediği podcast nasıl yapılır?
- Öncelikle bir konu belirleyin. Bölümlerinizde ele almak isteyeceğiniz konu veya temaların belirlenmesi başlangıçta atacağınız en önemli adımdır. Eğitim aldığınız veya bilgi birikiminize güvendiğiniz bir alan seçmek, üretkenlik ve sürdürülebilir olması için esastır.
- İkinci adımda, ele alacağınız konuyla örtüşecek podcast isimleri bulup en iyi olduğuna inandığınız podcast ismini seçmelisiniz.
- İsminize karar verdikten sonra podcast’in amacını ve kapsayacağı konuları içeren bir açıklama yazmalısınız. İnsanlar neden sizi dinlemeli ve bu yayınlarda neler bulabilecekleri gibi hedef kitleyi yakalayacak noktaları açıklama metnine dahil etmelisiniz. Ayrıca bölümlere isim verirken de bu kuralları uygulamalısınız.
- Görsel olarak da akılda kalmak istiyorsanız yaratıcı bir podcast kapak tasarımı yapın veya uzmanlardan destek alın.
- Açılış ve kapanış müziği belirleyin.
- Podcast kayıt etmek için gerekli araç ve gereçleri temin edin. Bunlar podcast mikrofonu, ses kayıt yazılımı ve düzenlemeler için bir bilgisayar olacaktır. Bu aşamada kaliteli ekipmanlar tercih etmeniz önemlidir.
- Tüm bu hazırlık aşamalarını tamamladıktan sonra sırada sesinizi kaydetmek var. Bunun için gürültüden ve dikkat dağıtıcı etkenlerden uzak bir ortam seçmelisiniz.
- Ses dosyanızı çeşitli programlarla düzenleyin. Arka plandaki gürültüleri, ses tonundaki dalgalanma durumlarını dengeleyin. İstediğiniz kısımları kesme ve birleştirme işleminden sonra MP3 formatında kaydedin.
- En nihayetinde podcast yayınınız paylaşılmaya hazır. Seçtiğiniz podcast dinleme uygulamalarına yükleyebilirsiniz.
Podcast Nereden Dinlenir?
Podcast dinlemek için Google Podcasts, Apple Podcasts, SoundCloud, Spotify, iTunes gibi platformları kullanarak ücretli veya ücretsiz pek çok seçeneğe erişebilirsiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 0 / 5. 0
Inolyzer Blog