Google Tag Manager (GTM) Nedir? Tag Manager Kurulumu

Bir web sitedeki kullanıcı hareketlerinin ve metriklerin takip edilmesi, firma için hayati önem taşır. Özellikle bu bir e-ticaret sitesi ise, sitenize gelen her bir ziyaretçi müşteriniz olabilir. Bu yüzden, web sitenizin beklentileri karşıladığından ve ziyaretçiye istediği şeyi verdiğinden emin olmanız gerekir. Kısaca, kurumsal veya e-ticaret fark etmeksizin, bir web sitede dönüşüm her şeydir. Elbette dönüşümlerin takibi ve analizi de gerekir. İşte bu yüzden, dijital pazarlama uzmanları, web sitelerdeki dönüşümlere yönelik içgörü elde etmek amacıyla Google Analytics ve Search Console gibi web araçlarını kullanırlar. Bunların yanında ziyaretçi hareketlerini daha detaylı takip ederek, dönüşüm verileri elde etmeniz için Google Tag Manager kullanabilirsiniz. Google Tag Manager (GTM) nedir ve GTM ile dönüşüm kurulumu nasıl yapılır görelim.
Google Tag Manager Nedir?
Google Tag Manager (Google Etiket Yöneticisi) web sitenize veya mobil uygulamanıza yerleştireceğiniz kodlar sayesinde, Google Analytics üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde kullanıcı hareketlerini kontrol etmenize yarayan ücretsiz araçtır. Google’ın sunmuş olduğu bu ürün, Google Ads ile birlikte kullanılarak reklam dönüşümlerini yorumlamanıza da yardımcı olur.
Tag Manager, üç ana bileşenden oluşur. Bunlar etiket, tetikleyici ve değişkendir. Etiketler, web siteden bilgi almanızı sağlayan kodlardır. Etiketlerin hangi koşullarda, hangi aksiyonlar ile tetikleneceği, tetikleyici (trigger) ile belirlenir.
GTM kendi etiketlerinizi ekleyerek dönüşümleri izlemek, yeniden pazarlama yapmak veya sitenizi analiz etmek gibi pek çok amaçla veri elde etmenize yarar. Dilediğiniz zaman etiketlerinizi değiştirebilir veya yenilerini ekleyebilirsiniz.
1- Form Gönderimi: Form gönderme tetikleyicisi ile web sitenizden gelecek iletişim veya abonelik gibi tüm formları takip edebilirsiniz.
2- Youtube Video İzlemesi: Bu tetikleyici ile web sitenizdeki gömülü bir Youtube videosunu kaç kişinin izlediğini, kullanıcının hangi dakikada videoyu terk ettiğini görebilirsiniz.
3- Buton Tıklaması: Tıklama tetikleyicisi kurarak, web sitenizin tamamında sepete ekleme, PDF indirme veya sosyal medya profiline yönelme gibi çeşitli butonların tıklanma durumun izleyebilirsiniz.
Google Tag Assistant Nedir?
Google Tag Assistant, web sitelerdeki Google varlıklarına ait takip kodlarını görmeye yarayan bir web tarayıcı eklentisidir. Örneğin, global site etiketi, remarketing etiketi gibi etiket türlerinin aktif olup olmadığını, doğru kurulumların yapılıp yapılmadığını denetleyen eklentidir.
Google Tag Manager Nasıl Kurulur?
GTM nedir sorusunun kapsamlı cevabından sonra, adım adım GTM kurulumu nasıl yapılır görelim. Google Tag Manager kurulumu zor değildir, web sitesinden kolayca üye olduktan sonra, adımları takip ederek siz de dönüşümlerinizi takip etmeye başlayabilirsiniz.
Etiketler ve tetikleyiciler ekleyerek ziyaretçi davranışlarınız hakkında bilgiler edinmek için tag manager kurulumu ile buradan başlayın.
1- Sağ üst köşede bulunan hesap oluştur butonuna basın.
2- Açılan ekrandaki bilgileri doldurun.
3- Dijital varlığınız hangi hedef platforma uyuyorsa o seçeneği işaretleyiniz ve oluştur’a tıklayınız. Örneğin, web sitesi ise web seçeneğini seçiniz)
4- Açılan ekranda hizmet şartlarını kabul ettiğinizi onaylayın.
5- Karşınıza gelen yönergeleri takip ederek, ilgili kodları web sitenin <head> ve <body> etiketlerinden sonra yapıştırın.
6- Kurulumu başarıyla gerçekleştirdikten sonra, dönüşümlerinizi ve siteye eklemek istediğiniz bütün script kodlarını buradan oluşturup yönetebilirsiniz.
Google Tag Manager Kullanımı
Google Tag Manager kullanımının ilk adımı için örnek bir dönüşüm kuralım. Dönüşümümüz sitedeki header kısmında bulunan search butonu tıklamaları olduğunu varsayalım.
Dönüşüm kuracağımız butona fareyle sağ tıklayıp incele seçeneğine gelelim. Açılan inceleme panelinde dönüşüm kurulacak butona ait benzersiz bir değer bulmamız gerekiyor. Bizim örneğimizde bu değer, CSS class adı olacaktır. Bu isim örneğimizde “search-button-icon” olacaktır. Bu değeri kopyalayıp Tag Manager ekranına geçelim.
Yeni etiket ekle butonuna tıklayalım. Etikete bir isim verelim, ardından tetikleyici seçelim. Tetikleyici ayarlarını ekrandaki gibi yaptıktan sonra kaydedelim.
Etiket yapılandırma ayarlarını GA4’a göre, ekrandaki gibi ayarlayabilirsiniz. Ölçüm kimliği alanına daha önce kurulumunu yaptığınız GA4’un mülk numarasını girin. Kaydet butonuna bastıktan sonra Gönder’e ve Yayınla’ya tıklayınız.
Test için gönder butonu yanındaki önizleme modunu kullanabilirsiniz.
Eğer Google Tag Manager hesabında tam yetkiniz yoksa yayınlama yapamayacaksınız. Bu yüzden tam yetki ayarınızın olup olmadığını kontrol ediniz.
1- Google Tag Manager kodu nereye eklenir?
Google Tag Manager hesabınıza giriş yaptıktan sonra Yönetici’yi tıklayın. Buradan Google Etiket Yöneticisini Yükle adımına gelin. Açılacak sayfadaki Google Tag Manager kodu sitenizin kaynak kodundakiveetiketleri sonrasına eklenir. Buradaki önemli nokta bütün sayfalardaki head ve body kısımlarına entegre olacak şekilde eklenmesidir.
2- Google Tag Manager ne işe yarar?
GTM, web sitenizdeki veya mobil uygulamanızdaki kullanıcı aktivitelerini görmenize, çeşitli değişkenleri test etmenize yarayan bir Google aracıdır. Ücretsiz olarak kullanılan GTM ile dönüşüm kurmak ve takibe başlamak için adımları izleyebilirsiniz.
3- Google Tag Manager nedir nasıl kullanılır?
GTM, açık haliyle Google Tag Manager, dijital pazarlama uzmanının Google Analytics üzerinden detaylı veri elde etmek için kullandığı ücretsiz araçtır. Bu araçta dönüşümler kurmak için 3 temel bileşen vardır. Bunlar, tag (etiket), tetikleyici (trigger) ve değişken (variable) olarak sıralanır.
4- Google Tag Assistant Ne İşe Yarar?
Bir web sayfasındaki takip kodlarını görmeye, etiketlerinizin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmeye yarayan Chrome eklentisidir. Herhangi bir web sitesinde etiket yöneticisini aktifleştirerek o sayfada kurulmuş takip kodlarını görebilirsiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 5 / 5. 7
Inolyzer Blog