Blog Yazısı Uzunluğu Ne Kadar Olmalıdır?

Blog ya da weblog, web ve blog kelimelerinin birleşmesinden oluşan bir içerik yazma biçimidir. Bloglar, internetin önemli bir kısmını oluşturur ve çeşitli konularda kendine özgü şekilde yazılmış blog yazıları vardır. Onlar, internet ortamındaki günlükler olarak adlandırılabilir. Günlükteki gibi kişisel fikirler doğrultusunda ve istenilen konuda yazılabilir. Blog yazımına başlamadan önce yazının konusu, amacı ve uzunluğu gibi önemli noktaları belirlemek gerekir. İçerik kadar uzunluk da yazılarda önem taşır. Blog yazısının uzunluğu ne kadar olmalıdır? Sorusunun cevabını birlikte bulalım.
Neden blog yazılır
Blog yazma nedeni türlere göre değişiklik gösterir. İnternette çoğunlukla bireysel hedefler doğrultusunda yazılan kişisel blog sayfasına denk geliriz. Kişiler bilgi ve deneyimlerini okuyucuyla paylaşmak ve bir tür iletişim ortamı yaratmak isterler. Ayrıca, yazdıkları konuda ne denli bilgi birikimine sahip olduklarını da somut şekilde ispatlamış olurlar. Bireylerin, yaşamlarına dair her konuda deneyimlerini ve düşüncelerini anlatmalarına olanak sağlar.
Diğer taraftan ticari bloglar yazarken, okuyucuyu potansiyel müşterileriniz olarak değerlendirebilirsiniz. O halde firmanızı ve ürünlerinizi tanıtmak, onları görünür kılmak için blog yazısı yazabilirsiniz. SEO çalışması yapan kişiler için blog sayfasının önemi büyüktür. SEO’ya uyumlu anahtar kelimeleri kullandığınız bir yazı oluşturarak, arama motorlarında üst sıralara çıkabilirsiniz. Yazınız sayesinde okuyucunun sizi keşfetme şansı artacak ve içeriklerinizle merak uyandıracaksınız.
Blog türleri nelerdir
Dijital dünyada sıklıkla kullanılan dört blog türü mevcuttur. Bunlardan ilki ve en bilineni kişisel bloglardır. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz yazı türlerinden biridir. Topluluk blogu, üyelerin paylaşımına dayalı yazılardır. Temasal blog, her zaman belirli tema ve konular hakkında yazılır. Kurumsal blog ise firmaların kendileriyle ilgili bilgileri paylaştıkları blog türüdür.

Blog Yazısı Uzunluğu Ne Kadar Olmalıdır
Blog yazısı uzunluğunun önemi
Blog yazısı hem biçimsel hem de içeriksel olarak okuyucuda istek ve merak uyandırmalıdır. Fazla kısa veya aşırı uzun yazılar okuyucuyu sayfadan uzaklaştırır. Zamanla blog yazılarındaki ideal uzunluk ve kelime sayısında artış görülmektedir. Daha uzun yazılarda anahtar kelimeleri kullanma sıklığınız da fazla olacağı için SEO açısından avantajlar vardır.
Blog yazılarının olabildiğince kapsamlı ve uzun yazılması zaman alsa da birçok getirisi vardır. Örneğin, okuyucu aradığı tüm bilgilere kısa yoldan ulaşır. Sayfanızda daha fazla zaman geçirir ve bilgilerin doğruluğundan emin olursa başka araştırmalarında da bloğunuzu ziyaret eder.
Blog yazısı, öncelikli olarak kullanıcıyı sıkmayacak uzunlukta olmalıdır. Kesin bir sınırlama olmamakla birlikte, Yoast arama motorları açısından en az 300 kelimelik yazıların öne çıktığını belirtmiştir. İdeal blog uzunluğu yazının türüne ve konusuna göre değişiklik gösterir. Ele alınan konu çok fazla detay içeriyorsa kelime sayımız da doğrudan artacaktır. Böyle durumlarda yazı başlıklara ayrılmalıdır. Bu yöntemle okuma keyifli ve rahat bir hale gelecektir. Buffer, ideal blogların ortalama 1600 kelime içerdiğini ortaya koymuştur.
Blog yazısının SEO çalışmasına etkisi
Yazılan blog içeriklerinin uzunluğu konuya göre değişiklik gösterebilmektedir. Her konu başlığında anlatılacak 1600 kelimelik bir detay olmayacağı gibi, içeriği gereğinden fazla uzun tutmak okuyucuların dikkatini dağıtabilir. Bize göre ortalama bir yazı içeriğinin ideal uzunluğu 600 kelimedir.
Blog yazısının başlığının olması, alt başlıklara yer verilmesi gibi birçok detayla, yazılı içeriğin desteklenmesi gerekir. Konu ile ilgili görsellerin bulunması, blog kapak görseli hazırlanması gibi görsel materyallerden de yararlanılmalıdır. SEO çalışması yürütülürken, SEO uyumlu blog içeriğinde anahtar kelime kullanımına da özen gösterilmesi gerekir. Örneğin; 600 kelimelik bir içerikte 4 ila 6 arasında anahtar kelimenin geçmesi blog içeriğinin SEO uyumlu olmasına yarayacaktır. Bloglarınızı web sitenizde yayınlarken de H (Heading) Etiketi Kullanımı konusuna dikkat etmekte büyük fayda var. Aksi takdirde, yazdığınız içerikler arama motoru botları tarafından görüntülenemeyecektir.
Mevcutta blog sayfanız varsa veya web sitenize blog sayfası eklemek istiyorsanız, planlama yaparak hareket etmelisiniz. Haftalık, aylık veya günlük olarak hangi sıklıkla blog içeriği paylaşacağınızı belirlemek başlangıç için doğru bir strateji olacaktır. İçerik pazarlamasının etkili alanlarından biri olan blog yazıları ile kullanıcılara arama motoru üzerinden kolaylıkla ulaşabilir; onlara aradıkları bilgileri sunabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken noktalar ise onlara aradıklarını vermek ve geçirecekleri zamanı eğlenceli hale getirmek olmalıdır. Tüm bu aşamalara dikkat ettikten sonra, özenle yazdığınız blog içeriklerinizle dijital dünyada hedef kitlenizin karşısına ve arama motorlarında üst sıralara kaliteli içeriklerinizle çıkabilirsiniz.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 0 / 5. 0
Inolyzer Blog