A’dan Z’ye SEO Terimleri

Arama motoru optimizasyonu veya SEO, web siteler için arama motorlarında ilk sıralarda yer alma yani görünür olma stratejisidir. Her sektörde olduğu gibi SEO alanında da kullanılan özel terimler vardır. SEO alanında kendini geliştirmek, profesyonel olmak isteyenlerin A’dan Z’ye SEO terimlerine aşina olması gereklidir. Bu içerikte en çok kullanılan SEO terimlerini sizin için derledik.
Neden SEO Terimlerini Öğrenmelisiniz?
Dijitalleşme hızla sürerken öne çıkan çalışma alanlarından biri de SEO olmuştur. Firmaların arama motorlarında öne çıkma ve hedef kitlelerini büyütme istekleri, onları SEO ile sitelerini optimize etmeye yönlendirmiştir. Bu amaç doğrultusunda, sitenizi uyumlu hale getirirken kullanılan SEO terimlerini öğrenmeniz, bilinçli adımlar atmanıza yardımcı olur.
- Alt Text/Tag
Sitenin HTML’sinde görünür ve resimlerin açıklamasıdır. Arama motorları resmin alt etiketini okur, bu sebeple alt text SEO açısından önemli bir terimdir.
- Backlink
Bir siteden diğerine link vererek o siteden referans alındığının gösterilmesidir. Kaliteli sitelerden backlink almak arama motoru sıralamanıza etki eder.
- Canonical URL
Aynı içeriğe birçok sayfadan erişildiği durumda, kopya içerik konumuna düşmemek için arama motoruna ana sayfanın en iyi sayfa olduğunu belirten kod.
- Duplicate Content
Bir web sitesindeki içeriğin aynı veya farklı bir sitedeki içerikle benzer veya aynı olması durumu kopya-yinelenen içerik olarak adlandırılır. Bu durum sitenin sıralamasını olumsuz etkiler.
- Frame
Site içindeki yapıların belirli bir şekilde görünmesi için HTML koduna yerleştirilen çerçevedir. Çerçeve kullanmak arama motorlarının içeriği bulmasını zorlaştırdığı için SEO uzmanları tarafından önerilmez.
- Googlebot
Google’ın arama dizinine eklemek için sitelerdeki içerikleri topladığı tarama sistemidir.
- Hub
Belirli bir konu veya anahtar kelimeyle ilgili yetkili bilgiye sahip olan ve uygun sayfalara link çıkışı veren sayfadır. Örneğin web tasarım alanında otoriteye sahip olan ve web tasarım fiyatları sayfasına ve bu konuda yetkili sayfalara link veren sayfa hub olarak adlandırılır.
- Index
Arama motorlarının siteyi tarayıp, veri tabanında sayfa verilerini depolaması ve ilgili ziyaretçilere göstermesidir. Bazen sayfalar belirli nedenlerle index alamayabilir. Dizine eklenmiş ve arama motorlarında görüntülenen sayfalara indexed page denir.
- Keyword Density
Bir sayfadaki içerikte bulunan anahtar kelime sayısının, yazıda bulunma sıklığıdır. Bu sıklık yazı uzunluğuna göre değişebilmektedir. Anahtar kelime yoğunluğu SEO için önemlidir.
- Latent Semantic Indexing
Uzun kuyruklu arama sonuçlarında anlamsal indeksleme yaparak kullanıcılara en ilgili sonuçları gösterme yöntemidir.

Seo terimleri
- Meta Description
HTML sayfasında head kısmına eklenebilen sayfa açıklamasıdır. Yazı içeriği hakkında açıklayıcı etiketler olduğu için arama motorundan gelecek organik tıklanmalara etki eder.
- Nofollow
Arama motoru botlarına bir bağlantıyı takip etmeme komutu veren meta etiketidir.
- Outbound Link
Ziyaretçileri bulundukları sayfadan başka bir sayfaya yönlendiren linktir.
- PageRank
Google’ın bir siteye gelen bağlantıları kalitesine ve güvenilirliğine göre değerlendirdiği bir puanlama sistemidir.
- txt
Bir sitenin arama dizininde yer alan ve arama motorlarına sitenizde hangi yönergeleri izleyeceğini, göz ardı edilecek alanların yanında, sitemap gibi analiz edilmesini istediğiniz alanları da içeren metin dosyasıdır.
- Sitemap
Arama motoruna sitedeki hangi sayfaların dizine ekleneceği ve ziyaretçilerin görüntüleyebileceğini gösteren listedir.
- Time on Page
Bir ziyaretçinin web sitenizde geçirdiği zamanın yaklaşık olarak tahmin edilmesidir.
- Usability
Bir web sitesinin kullanım kolaylığını ifade eder. Sitenin tarayıcılarla uyumluluğu, tasarımı ve diğer faktörler kullanılabilirlik için önemlidir.
- Zero Click Search
Kullanıcının aradığı bilgiyi siteye tıklamasına gerek kalmadan, arama motoru sonuç sayfasından elde etmesiyle gerçekleşir.
İçeriği Yararlı Buldunuz mu?
Ort. 0 / 5. 0
Inolyzer Blog